Luisterboeken test #1 – De online bibliotheek

Al enige tijd ben je aan het overwegen of je eens een luisterboek wilt proberen; de online bibliotheek, storytel, nextory, bookchoice, bookbeat.. Liever loop je met een echt boek in je hand stof te zuigen of te koken, maar ervaring heeft geleerd dat dat toch niet zo handig is. Ik luister regelmatig naar boeken: tijdens het wandelen, onder het koken, als er schoongemaakt moet worden, tijdens een roadtrip of zelfs onder de douche. Prima momenten waarop een echt boek lezen niet zo handig is, maar je oren vrij zijn!

Als je zoekt op ‘luisterboeken’ in je digitale zoekmachines, dan beland je in een groot web van aanbod. Er zijn tegenwoordig zoveel platforms waar je boeken op kan luisteren. Apps die jou voor een vaste maandelijkse prijs onbeperkt laten luisteren, websites waar je losse luisterboeken kan kopen en ook de bibliotheek biedt luisterboeken aan.

Ik testte voor jou een aantal aanbieders op de volgende punten: Abonnement, aanbod, verhouding tussen prijs en aanbod en het gebruiksgemak.

Luisterboeken via de OnlineBibliotheek

Wist je dat je lid kunt worden van de Online Bibliotheek zonder dat je lid moet zijn van je eigen lokale bibliotheek? Ik ben zelf automatisch lid van de Online Bibliotheek, omdat ik ook een lidmaatschap heb bij mijn eigen bibliotheek. En ik ben een frequent gebruiker van de app! Zo luisterde ik onder andere naar dit boek via de Online Bibliotheek.

Abonnementsvormen

Als je lid bent van de Bibliotheek, kan je automatisch ook gebruik maken van de Online Bibliotheek. Je kunt dan na een eenmalige registratie met je pasnummer en het wachtwoord wat je ook gebruikt om online boeken te reserveren inloggen.

Ben je (nog) geen lid van de Bibliotheek dan kan je kiezen uit een proefabonnement (eenmalig) en een compleet abonnement. Een proefabonnement sluit je af voor vier weken en je betaalt er €8,99 voor. Dit abonnement stopt dan automatisch na vier weken. Ben jij al enthousiast en heb je het proefabonnement niet meer nodig, dan kan je kiezen voor het complete abonnement. Je betaalt dan €42,00 voor een jaar.

Je kunt een boek voor 3 weken op je plankje zetten en op dat plankje passen maximaal 10 boeken. Na die 3 weken verdwijnt het boek automatisch en moet je het weer opnieuw op je plank zetten. Het maximum geldt voor een combinatie van zowel luisterboeken als e-books.

Aanbod online bibliotheek

Eenmaal lid van de Online Bibliotheek gaat er een wereld voor je open! Je kunt naast luisterboeken ook e-books lenen en gebruik maken van de TijdschriftenBieb. Voor dit artikel focus ik me alleen op de luisterboeken.

screenschot van de online bibliotheek

Wanneer je de app op je telefoon opent, dan beland je op HOME in een wirwar van aanbevelingen. Het is een mix van tips van gebruikers, medewerkers, seizoensgebonden festiviteiten en genres. Elke keer is het weer een verrassing welke aanbevelingen er verschijnen. Persoonlijk scroll ik hier altijd even door heen en pik wat categorieën er uit om beter te studeren. Ik heb zelf weinig met ‘koken & bakken’, maar ‘nieuw in de collectie’ speur ik altijd even door. Ik vind het een fijne manier van inspiratie op doen!

Zoals je hier naast ook kunt zien, staan de tips voor e-books en luisterboeken door elkaar heen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat ze van een boek zowel het e-book als het luisterboek in het aanbod hebben staan. Het verschil tussen een e-book en een luisterboek wordt handig aan gegeven met de icoontjes in de hoek rechtsonder op de boekomslag.

Wat betreft de actualiteit van het aanbod ben ik gematigd positief. Zo luisteren mijn man ik naar de Perfecte-reeks van Helen Fields. Van deze reeks zijn inmiddels vijf boeken naar het Nederlands vertaald. De eerste vier boeken zijn beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek en het is al even wachten op deel 5. Dat deel is bij andere aanbieders al wel beschikbaar, dus soms loopt de Online Bibliotheek wat achter de actualiteit aan.

In totaal zijn er ruim 8600 luisterboeken te vinden op de Online Bibliotheek, tegenover ruim 36.000 e-books.

het gebruiksgemak van de online bibliotheek app

Ik gebruik de app nu al enkele jaren en ik merk dat ze een flinke verbeterslag hebben gemaakt. Voorheen liep de app heel vaak vast of vergat de app je voortgang op te slaan. Gelukkig loop ik nu tegen veel minder bugs aan en dat bevordert zeker het luistergemak.

De app heeft vijf keuze-opties onder aan in de menubalk: Home, zoeken, boekenplank, lijsten en meer. De home pagina wordt hierboven al uitgebreid besproken. En daarom neem ik je nu mee naar zoeken, boekenplank en de lijsten!

Het zoekmenu biedt je de kans om te zoeken op het type: e-book of luisterboek en via filters kan je dan je zoekresultaten beperken. Diezelfde filters kan je ook in eerste instantie gebruiken om je zoektocht te beginnen: leeftijd, categorie en serie.

Handig om te weten is dat je bij leeftijd ook specifiek kan zoeken naar boeken die je kunt lezen voor de lijst! Er is een aparte lijst voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. In totaal staan er ruim 7000 titels voor de jeugd op, waarbij de leeftijdscategorie 9-12 jaar het meest te kiezen heeft.

Ik was zelf erg benieuwd naar wat je aantreft als je op serie klikt. De eerste series die genoemd worden zijn harlequin bouquet, bouquet extra en intiem. Wellicht geeft dat een goed beeld over wat voor boeken je ook kunt vinden via de Online Bibliotheek

Je kunt zelf ook lijsten maken van je favoriete boeken en schrijvers volgen, zodat nieuwe boeken van hen automatisch in je lijst terecht komt!


screenshot boekenplankje online bibliotheek app

Als je een boek hebt gevonden, dan klik je op lenen en vervolgens verschijnt het boek op je boekenplank. Hiernaast zie je een screenshot van hoe jouw boekenplankje er uit kan zien. Ik vind het een overzichtelijk boekenplankje, want je ziet precies tot wanneer je het boek geleend hebt. Maar ook of je het gedownload hebt en dus offline kan beluisteren en de voortgangsbalk geeft mooi aan hoever je al bent.

Wanneer je tegen je leentermijn aan loopt, dan krijg je de optie om je boek te verlengen. Het kan zijn dat je dit vergeet en dan moet je het boek opnieuw op je plank zetten. Je voortgang blijft dan wel bewaard en je kunt dan rustig verder waar je bent gebleven!


screenshot online bibliotheek

Je hebt een boek uitgekozen en hij is op je plankje verschenen. Tijd om te gaan luisteren! De lay-out van je luisterscherm is geen rocket science. De boekomslag krijgt een prominente plek, met daaronder de titel van het boek en het hoofdstuknummer. Daaronder kan je precies zien hoe lang je hoofdstuk nog duurt om af te luisteren.

Je kunt per 10 seconden door spoelen of per hoofdstuk. Je kunt ook versneld afspelen en een timer zetten. Van de timer maken wij zelf vaak gebruik. Ik luister met mijn man regelmatig voor we gaan slapen nog even een half uurtje. En het komt regelmatig voor dat we dan al in slaap gevallen zijn. Gelukkig stopt het boek dan automatisch. Je kunt ook kiezen voor de optie: Tot einde hoofdstuk.

Enig verbeterpuntje vind ik dat ze op je boekenplankje in percentages mogen aangeven hoe ver je in je boek gevorderd bent. Nu moet je het doen met je oranje balkje op je zoekplank en een grove schatting. Voor het bij houden van bijvoorbeeld je Good Reads zou een percentage handig zijn.

Eindoordeel

De online bibliotheek is een app met een ruim aanbod in e-books en luisterboeken. De app is redelijk overzichtelijk en zoeken naar boeken is gemakkelijk. Afgelopen jaren is de app steeds stabieler geworden en dat heeft ook het gebruiksgemak bevordert. Ik vind hem bijvoorbeeld veel makkelijker in gebruik dan de WISE-app die je gebruikt om de fysieke boeken te reserveren.

Ik betaal zelf geen extra kosten, omdat het bij mijn bibliotheeklidmaatschap in zit. Maar voor €42,00 euro per jaar (€3,50 per maand) krijg je een zeer ruim aanbod. Een minpuntje is dat nieuwe boeken soms iets langer op zich laten wachten, maar geduld wordt uiteindelijk wel beloond!

meer
artikelen