Deze 4 punten benoem je sowieso in je begeleidende brief naar de uitgeverij

Samen met je manuscript en de synopsis lever je ook een begeleidende brief aan bij de uitgeverij. Dit is je eerste digitale kennismaking met de uitgever. De begeleidende brief is nooit langer dan 1 A4, net als bij je sollicitatiebrief. Benieuwd welke punten je sowieso moet benoemen in je brief? Ik vertel je de 4 belangrijkste punten die tussen de begroeting en afsluiting geplaatst moeten worden.

1. Waarom kies je voor deze uitgeverij?

Vertel waarom je specifiek voor deze uitgeverij en dit bijbehorende fonds hebt gekozen en waarom jij denkt dat jouw verhaal hier bij past. Je kunt hier ongeveer 1 alinea aan besteden. 

2. Korte samenvatting van je verhaal

Beschrijf kort en krachtig waar jouw verhaal over gaat, zonder in detail te treden. Je hebt namelijk niet de ruimte om de details uitvoerig te beschrijven. Wijd niet uit over personages, werelden en onbekende begrippen. 

3. Eén teasende zin

Formuleer één zin waarmee je de uitgever weet te verleiden om jouw verhaal te gaan lezen. Zorg dat deze nieuwsgierigheid opwerkt, intrigerend is. Vermijd een vraag waarop het antwoord nee kan zijn, want dat kan juist weer tegen je werken. 

4. Introduceer de schrijver: Jezelf dus!

Vertel, wederom kort en krachtig, iets over jezelf. Wie ben je, waar wordt je blij van, wat doe je in het dagelijks lezen. En vertel hier ook waarom jij vindt dat dit verhaal er moet komen én waarom jij de uitgelezen persoon bent om het verhaal te schrijven. 

Kies voor het openen van de brief voor ‘Beste voornaam/achternaam’, zodat je de uitgever direct aanspreekt. Zo voorkom je ook dat je misschien een verkeerde identificering gebruikt. Bij het afsluiten kan je nog een leuke afsluitende zin plaatsen zoals: ‘Dank voor het lezen van mijn manuscript en hopelijk tot snel!’

Meerdere uitgeverijen benaderen?

Schrijf voor elke uitgeverij een afzonderlijke brief. Niets zo slordig dan naar Uitgeverij A sturen dat je zo lyrisch bent over Uitgeverij B of een fonds benoemen dat ze helemaal niet hebben. Oeps!

Kan ik je helpen bij de begeleidende brief?

Spelfouten zijn natuurlijk de allergrootste dooddoener. Met alle zekerheid jouw manuscript, synopsis en begeleidende brief aanbieden bij de uitgever? Kijk eens bij het Geef je boek uit-pakket en ontdek wat ik voor jou kan betekenen!

meer
artikelen