New Adult of Young Adult? Dit is het verschil!

Zoveel lezers, zoveel genres en heel af en toe duikt er een nieuw genre op. De afgelopen jaren zie je naast Young Adult-boeken ook heel veel New Adult boeken op de markt verschijnen. Ik vroeg me af wat het verschil eigenlijk was en zocht dat voor je uit!

Wanneer is een boek een young adult boek?

De hoofdpersonen in Young Adult-boeken zijn over het algemeen tussen de 12 en 17 jaar en zitten op de middelbare school. Ze zijn bezig met het leven te ontdekken en nog niet heel erg toekomstgericht bezig. Doordat de hoofdpersonen bezig zijn met persoonlijke groei en ontwikkeling, kan het de jeugdige lezer ook helpen met zijn of haar eigen persoonlijke groei.

De problematiek van de hoofdpersoon is niet al te complex en ze hebben vaak te maken met probelemn waar tieners zich goed mee kunnen identificeren: verliefdheid, vriendschappen, gescheiden ouders, eetproblemen, pesten, keuzes maken.

De boeken zijn geschreven voor tieners en dat zie je terug in bijvoorbeeld het taalgebruik (er wordt bijna niet gevloekt) en de seks wordt nooit expliciet uitgeschreven. Daarnaast kan een Young Adult goed gecombineerd worden met een ander sub-genre: Science Fiction, historisch of thriller.

Aanraders in dit genre

Ik heb zelf erg genoten van de Hawthorne-trilogie van Jennifer Lynn Barnes, maar ook de Twilight serie en the Hunger Games kan je onder YA scharen.

De Hawthorne-Trilogie is een van mijn favoriete Young Adult-series!

Wanneer is een boek een New Adult boek?

De hoofdpersonen in New Adult-boeken zijn over het algemeen tussen de 18 en 30 jaar en lopen tegen problemen die je als volwassenen tegen het lijf loopt: de eerste liefde van je leven, je eerste baan. De hoofdpersoon weet al wel prima hij of zij is, maar loopt tegen allerlei conflicten aan waardoor hun leven ineens op losse schroeven komt te staan.

Bij New Adult zijn de problemen wat complexer en wordt er vaak afgerekend met een ernstige gebeurtenis of trauma uit het verleden. Daar waar bij Young Adult-boeken het sub-genre kan verschillen, zie je bij New Adult-boeken dat deze over het algemeen een romantische inslag hebben en zich afspelen in een wereld zoals we die kennen.

Daarnaast kan er in een New Adult lekker gevloekt worden en ook de romantiek heeft een flinke sexy twist. Een goed portie smut is vaak terug te vinden in deze boeken.

Aanraders in dit genre

Binnen het New Adult genre vallen de boeken van Elle Kennedy, maar ook bijvoorbeeld de boeken van Colleen Hoover en Rebecca Yarros.

Good Girl Complex kan je onder New Adult scharen!

meer
artikelen