The Hunger Games – De favoriete boekentrilogie van Ilse

Na de favoriete serie van Pieter en Louise, is het nu de beurt aan Ilse van Ilseleestenschrijft. Ik weet dat Ilse zelf ook bezig is met het schrijven van haar tweede boek, omdat ik deze heb mogen proeflezen. Naast auteur is Ilse ook een fanatieke lezer en publiceert ze haar recensies op haar website. Vandaag vertelt zij graag over haar favoriete trilogie: The Hunger Games van Suzanne Collins! Naast dit artikel zijn ook de foto’s door Ilse zelf gemaakt.

Wil jij zelf een artikel voor op Joyceleestboeken schrijven over jouw favoriete boek of serie? Heel gaaf! Neem dan even contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden!


Mijn eerste ontmoeting met de trilogie

Ik was elf jaar toen ik voor het eerst in aanraking kwam met The Hunger Games. De eerste film was toen nog redelijk nieuw en samen met een vriendinnetje keken we de DVD samen op de bank. Het staat me nog bij dat ik het spannend vond, maar mijn liefde begon pas echt toen ik de boeken las. Het eerste boek kreeg ik op mijn twaalfde verjaardag van mijn nicht. Ik ben er toen snel in gestart en heb het boek verslonden. Ik wilde gelijk meer. Het was midden in de zomervakantie en ik logeerde bij mijn oma. Ik heb haar meegesleept naar een boekenwinkel om het tweede boek te kopen en ook die heb ik in een ruk uitgelezen. Eenmaal weer thuis heb ik direct ook het derde deel gekocht. Sindsdien heb ik het boek meerdere keren gelezen en zelfs nu ik eenentwintig ben is het nog altijd mijn favoriete trilogie. Ik heb zelfs een tattoo voor de trilogie op mijn arm laten zetten!


Waar gaat the hunger games over?

De boeken spelen zich af in een post-apocalyptische wereld. Je meegenomen door de ogen van de zestienjarige Katniss Everdeen. Katniss leeft in het land Panem, de plek waar vroeger Noord-Amerika lag. Panem bestaat uit het Capitool en twaalf districten. De armoedige districten functioneren bijna als de slaven van het rijke Capitool. Als straf voor de vroegere opstand van de districten, organiseert het Capitool de zogenaamde Hongerspelen. Jaarlijks worden er vierentwintig tributen, één jongen en één meisje uit elke district, geselecteerd om tegen elkaar te strijden tot de dood. De overblijver wordt gekroond tot winnaar. Deze persoon zal een groot huis krijgen in de winnaarswijk van zijn district, geld en roem.

Katniss woont in het armste district, district twaalf. Ze is haar vader kwijtgeraakt in een mijnongeluk en functioneert nu als het hoofd van haar gezin, bestaande uit haar twaalfjarige zusje, Primrose, en haar moeder. Katniss jaagt illegaal buiten de grenzen van het district en verkoopt haar buit deels op de zwarte markt. Dit doet ze samen met haar beste vriend Gale Hawthorne.

Tijdens de trekking van de 74ste Hongerspelen ziet Katniss tot haar afschuw hoe haar zusje wordt gekozen als de vrouwelijke tribuut voor district twaalf. Katniss weet dat haar zusje de spelen niet zal overleven en offert zich op door haar plaats in te nemen. Katniss is nu op zichzelf aangewezen en zal moeten vertrouwen op haar scherpe instincten en kennis. Zal het haar lukken iedereen te slim af te zijn?


Waarom is deze trilogie zo goed?

Ik heb de boeken sinds ik twaalf was meerdere keren gelezen. In eerste instantie vond ik het een gaaf verhaal. Het plot was goed bedacht, de karakters waren goed uitgewerkt, maar sindsdien heb ik ontdekt dat het verhaal zoveel meer is. In het eerste boek alleen al worden er verschillende interessante thema’s aangestipt. Denk hierbij aan thema’s zoals armoede, machtsmisbruik, onderdrukking, effecten van oorlog op een maatschappij, en effecten van trauma op een tiener. In de twee andere boeken komen deze thema’s terug. In het tweede boek, nadat Katniss teruggekeerd is van de spelen, wordt bijvoorbeeld duidelijk de ontstaande trauma die Katniss tijdens de spelen heeft opgelopen geportretteerd. Ook wordt er in de laatste boeken verder ingegaan op thema’s zoals politiek en revoluties. Hierdoor distingeren deze boeken zich, naar mijn mening, van sommige andere Young Adult boeken.

Zelf heb ik altijd heel erg opgekeken naar Katniss. Ze kent duidelijk haar prioriteiten en probeert altijd voor het goede te vechten. Hoe wanhopig alles ook lijkt, ze houdt zich vast aan haar normen en waarden. Dat kan ik zeker respecteren. Daarnaast is het uiteraard ook zeer indrukwekkend hoe zij kan omgaan met een pijl en boog.

Toch zie je ook haar zwakkere kanten. Zo zie je in het eerste boek al dat ze niet altijd even aardig en vrij koppig is. Je ziet daarnaast hoe ze vecht met haar trauma, haar nachtmerries. Je ziet hoe ze soms op het randje van doordraaien balanceert en ook dat vind ik sterk. Een held in een boek hoeft en kán niet altijd maar perfect zijn.

Ook de andere karakters zijn goed geschreven. Soms lijken ze bijna echt. Elke karakter heeft zijn goede en slechte kanten. Iedereen heeft een verhaal, een geschiedenis. Suzanne Collins maakt maar weinig gebruik van zogenaamde typetjes. Hierdoor voelde ik me alleen maar meer aangetrokken tot deze boeken.


Mijn favoriete quotes

Suzanne Collins heeft in mijn optiek een onwijs fijne schrijfstijl. Er zijn verschillende quotes in het boek die zo sterk zijn dat ze me werkelijk kippenvel bezorgen.

“We’re fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self-destruction”

– Suzanne Collins, Mockingjay

Bovenstaande quote vind ik altijd heel sterk, want ik denk – of eigenlijk: ben bang – dat dit best wel waar is. Hoe deprimerend het ook is, het lijkt erop dat mensen maar slecht kunnen leren van hun fouten (en met mensen bedoel ik mensheid in zijn algemeen) en dat we inderdaad een gave hebben voor zelfvernietiging.

“Better not to give in to it. It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”

– Suzanne Collins, Mockingjay

Bovenstaande quote vind ik ook erg sterk. Het wordt gezegd door Finnick Odair in het derde deel als antwoord op de vraag hoe hij het volhoudt te leven in een nachtmerrie.

“Deep in the meadow, hidden far away
A cloak of leaves, a moonbeam ray
Forget your woes and let your troubles lay
And when it’s morning again, they’ll wash away
Here it’s safe, here it’s warm
Here the daisies guard you from every harm
Here your dreams are sweet and tomorrow brings them true
Here is the place where I love you.”

– Suzanne Collins, The Hunger Games

Ik kan nog wel honderden quotes uit het boek hier neerzetten, maar ik sluit af met deze. Dit is een liedje dat Katniss op een gegeven moment in het eerste boek zingt. Hierbij beschrijft ze het liedje als een oud kinderliedje dat gezongen wordt om huilerige, hongerige baby’s mee in slaap te wiegen. Het liedje schetst bijna een utopisch beeld in contrast tegenover de duistere wereld waarin ze leeft.


The Hunger games als films

De trilogie is ook verfilmd. Ze hebben de drie boeken opgedeeld in vier films, het laatste boek is opgesplitst. Hoewel veel andere boeken binnen het genre, denk aan The Darkest Minds, Divergent, The 5th Wave, zijn verfilmd zonder dat de films goed uitpakten, zijn de films van The Hunger Games erg populair. Zelf ben ik ook echt gek op de films. Jennifer Lawrence speelt Katniss Everdeen zo overtuigend. De filmmuziek vind ik ook geweldig. Ik zet het vaak op tijdens het lezen (zeker tijdens het lezen van de trilogie) of schrijven. De films raad ik dan ook zeker aan! Eind 2023 verschijnt The Ballad of Songbirds & Snakes in de bioscoop (de prequel van deze trilogie, in 2020 verscheen dit verhaal in boekvorm) en ik ben zo benieuwd! De cast voor de film ziet er in ieder geval veelbelovend uit. 


Heb ik je nog niet overtuigd?

Deze trilogie zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Hopelijk willen jullie dit boek, mochten jullie het nog niet gelezen hebben, toch misschien een kans geven. Hieronder heb ik een klein voorproefje neergezet. De eerste alinea en de trailer voor de eerste film (die natuurlijk ook wel als boektrailer gezien kan worden).

“When I wake up, the other side of the bed is cold. My fingers stretch out, seeking Prim’s warmth but finding only the rough canvas cover of the mattress. She must have had bad dreams and climbed in with our mother. Of course, she did. This is the day of the reaping.”

– Suzanne Collins, The Hunger Games

zELF THE HUNGER GAMES LEZEN?

  • Steun lokaal, koop lokaal! Koop jouw (eerste) Hunger Games boek bij je favoriete boekhandel!
  • Heb je een abonnement op KoboPlus, Bookbeat, Nextory en Storytel dan zijn de boeken van Suzanne Collins ook daar op terug te vinden.

meer
artikelen