Jack Reacher – De favoriete boekenserie van Pieter

Vandaag lanceer ik een nieuwe categorie op Joyceleestboeken. Het is natuurlijk hartstikke leuk om van alles te lezen over boeken die ik leuk vind, maar nog leuker vind ik het van andere mensen te weten. Daarom verschijnt er eens in de zoveel tijd een artikel in de reeks ‘Het favoriete boek van..’ Voor dit eerste artikel in deze reeks heb ik aan mijn man Pieter gevraagd wat zijn favoriete boek is. Hij kwam niet met één boek aan, maar meteen met een hele reeks! De boeken over Jack Reacher van Lee Child zijn zijn favoriet. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

Wil jij zelf een artikel voor op Joyceleestboeken schrijven over jouw favoriete boek? Heel gaaf! Neem dan even contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden!


De eerste ontmoeting met Jack Reacher

Mijn eerste ontmoeting met Jack Reacher is al weer bijna tien jaar geleden. Ik maakte kennis met Jack Reacher op het filmdoek, voor ik ontdekte dat er een hele boekenreeks van was! Deze film was gebaseerd op de titel Niets te verliezen, boek 12 uit de reeks. In deze film schiet een sluipschutter op een menigte tijdens spitsuur. Er worden zes schoten gelost en er vallen vijf doden. Het bewijsmateriaal leidt naar James Barr, een voormalige sluipschutter van het leger. Hij wordt gearresteerd en zegt maar een ding: “Haal Jack Reacher erbij“.


Waar gaat Niets te verliezen over?

Reacher is een voormalig majoor van de militaire politie. Reacher zat samen met Barr in het leger. Barr schoot vier mensen dood tijdens de Golfoorlog. Het scenario van toen lijkt erg op de huidige zaak. Barr kwam destijds vrij door een juridisch probleem. Reacher heeft toen Barr gezworen dat hij hem zou vinden als hij het ooit opnieuw deed. Reacher gelooft dat Barr schuldig is, maar de jonge advocate Helen Rodin, de dochter van de openbare aanklager, huurt toch Reacher in als onderzoeker. Het bewijs tegen Barr is overweldigend, maar onderzoek van het bewijs doet Reacher steeds meer twijfelen aan de schuld van Barr.


Tom cruise als jack reacher

Pas jaren na het zien van de film ben ik begonnen met het lezen van de boekenserie. In mijn verbeelding zie ik nog steeds Tom Cruise, die Jack Reacher speelt in de films, opkomen voor de hulpbehoevende medemens als onverschrokken voormalig militair politieagent. Echter veel lezers van de serie zullen dit niet met mij eens zijn. Het imposante lichaam en de handen als kolenschoppen doet Tom Cruise wel een beetje verbleken.


Jack Reacher is voor mij een heerlijke guilty pleasure, een ouderwetse actieheld strijdend tegen onrecht en die opkomt voor de zwakken en hulpbehoevende. Zeker een aanrader als je hier ook van houdt.

Pieter over zijn favoriete boekenserie

Zeventwintig keer jack reacher

De serie over Jack Reacher bestaat nu uit 28 boeken, waarvan er 27 vertaald zijn in het Nederlands. Om de serie compleet te krijgen, hebben we veel oudere exemplaren kunnen vinden in verschillende kringloopwinkels. Inmiddels ben ik aanbeland in boek nummer 22; Nachthandel.


Pieter en veel Jack Reacher boeken

Als je niet de hele serie wilt lezen

Als je één boek uit de serie willen lezen om uit te zoeken of je de serie interessant vindt, dan zou ik je Daag me uit aanbevelen. In dit boek stopt Jack Reacher op het station van het stadje met de merkwaardige naam Mother’s Rest. Aangezien hij alle tijd van de wereld heeft wil hij uitzoeken waarom dit plaatsje zo heet. Al snel ontmoet hij een vrouw die wacht op een vermiste privédetective. Daarnaast vindt hij een een raadselachtig briefje over tweehonderd doden en heeft hij het gevoel voortdurend te worden gevolgd door de mensen in het merkwaardige stadje. Weglopen zou makkelijk zijn. Maar dat is tegen Jack Reachers principes. Het plot van het verhaal is even verrassend als schokkend!!


Tip voor als je aan de hele serie gaat beginnen

Mocht je van plan zijn om de hele serie te gaan lezen, dan adviseer ik om te starten met De Affaire. Hoewel dit deel 16 is, is dit een prequel op de rest van de serie en vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jack Reacher als militair. De overige titels zijn chronologisch, maar wel losse verhalen en dus ook goed afzonderlijk van elkaar te lezen. Onder de radar is een flash back naar het militaire verleden van Reacher. Het boek Op doorreis bevat een aantal afzonderlijke korte en langere losse verhalen.


Jack Reacher op het witte doek

Mijn eerste kennismaking met Jack Reacher was op het witte doek. En naast Niets te verliezen is ook het boek Ga nooit terug verfilmd. In beide films speelt Tom Cruise de hoofdrol. Daarnaast is op Amazon Prime ook een serie over Jack Reacher te zien. Vooralsnog is er één seizoen te zien en dat seizoen is gebaseerd op het boek Jachtveld, het allereerste boek dat Child schreef over Reacher. Het schijnt zelfs dat er het ambitieuze plan is om van elk boek één seizoen te maken!


Zelf Jack Reacher lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal! Koop jouw (eerste) Jack Reacher boek bij je favoriete boekhandel!
  • Ben je lid van de Bibliotheek en maak je gebruik van de Online Bibliotheek? In Online Bibliotheek-app kan je alle Jack Reacher titels terugvinden.
  • Heb je een abonnement op Bookbeat, Nextory en Storytel dan zijn de boeken van Lee Child ook daar op terug te vinden.

meer
artikelen