Zo schrijf je een
verpletterende
opvallende
indrukwekkende
complete
Synopsis
Je synopsis schrijf je niet voor niks! Wist jij dat de synopsis waarschijnlijk het eerste is dat de uitgeverij van jou leest? Het is dus van groot belang dat deze een goed beeld geeft over het verhaal in zijn totaliteit, de personages, de wereld waar het zich afspeelt en de structuur van je manuscript. Het doel van je synopsis is altijd de uitgever overtuigen dat jouw manuscript uniek is en het waard is om uitgegeven te worden. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het schrijven van de synopsis. Ik geef je handige tips en trucs, zodat jij een verpletterende eerste indruk gaat maken.
Klaar voor de start?
Elke uitgever stelt zijn eigen eisen aan een synopsis. Het is dus sowieso handig om dit van te voren even te checken, maar over het algemeen zijn dit wel geldende eisen voor de opmaak:
- Maximaal 1 tot 1,5 A4
- Lettertype Times New Roman
- Lettergrootte 12
- Regelafstand 1.5
- Als Word- of PDF-document aangeleverd
Wat beschrijf je in de synopsis?
In de synopsis beschrijf je in grote lijnen je verhaal, inclusief plottwist(s) en het einde. Je kunt dus gewoon spoilers geven in je synopsis, want je schrijft dit niet voor de lezers maar voor iedereen achter de schermen. Het is belangrijk om de schrijfstijl van je boek ook te laten zien in de synopsis. De uitgever maakt op deze manier niet alleen kennis met het verhaal, maar ziet ook meteen wat jouw manier van schrijven is.
Naast de samenvatting geef je ook een beeld van je hoofdpersoon (de protagonist) en de ontwikkeling die hij of zij doormaakt. Laat zien dat er een interessant conflict is, waarbij de hoofdpersoon uit zijn comfortzone wordt gehaald en actie moet gaan ondernemen om het conflict op te lossen. Met andere woorden; welke reis gaat de hoofdpersoon afleggen?
Speelt je verhaal zich af in een wereld die je zelf hebt gecreëerd voor het verhaal? Voeg dan zeker een korte omschrijving toe aan je synopsis en neem de uitgever even mee die wereld in.
Vergeet ook niet een alinea te wijden aan de structuur van je manuscript. Om hoeveel woorden gaat het? Zijn het lange of korte hoofdstukken? Schrijf in de tegenwoordige of verleden tijd? Is er een wisselend perspectief? Maak je gebruik van flashbacks?
Korte oefening voor het schrijven van je synopsis
Beantwoord in 1 of 2 zinnen de volgende vraag: Waar gaat je verhaal over?
Neem in je antwoord de wie, wat en waar mee.
Checklist voor de synopsis
Heb je de eerste versie van je synopsis op papier staan? Check dan even of het de volgende vragen beantwoord. Dan weet je dat je goed op weg bent:
- Wie?
- Wat?
- Waar?
- Wanneer?
- Waarom?
- Hoe?
En nu echt aan de slag met je synopsis!
Nu weet je uit welke onderdelen je synopsis moet bestaan en kan je er mee aan de slag. Het kan handig zijn om je synopsis te schrijven voordat je met je manuscript aan de slag gaat, zodat je deze als leidraad kan gebruiken. Houdt wederom in je achterhoofd dat een uitgeverij specifiek om bepaalde zaken kan vragen in een synopsis, dus check dit even van te voren.
Ik vind het leuk als je even laat weten wat je van deze schrijftip vond. Elke week deel ik een schrijftip met je via mijn blog, maar ook via Instagram. Ik vind het leuk als je me daar volgt! Wil je ergens specifiek een schrijftip over? Laat het hier onder weten en ik ga voor je aan de slag!