Protagonist en antagonist – Dit betekent het!

Je hebt eens een recensie gelezen waarin iemand de woorden protagonist en antagonist gebruikte. De wie en de wat!? Dure woorden waarvan je de betekenis ongetwijfeld kent als je de omschrijving leest. Ik leg je in dit artikel uit wat protagonist en antagonist zijn. En ik geef je een paar concrete voorbeelden, zodat je niet meer vergeet wat het betekent!


Wat is een protagonist?

De protagonist is de hoofdrolspeler in het verhaal dat jij leest. Over het algemeen is het de held(in) van het boek en draait het boek dus ook om hem of haar. Het is het meest uitgewerkte karakter en het behalen van zijn of haar doelen staat centraal. Als lezer voel je wat hij voelt, zie je wat hij denkt. Je kent zijn achtergrondverhaal, maar ook zijn dromen en angsten.


drie soorten protagonist

Een protagonist is over het algemeen de held, de antiheld of de nep-protagonist. Van die laatste is Ned Stark van Game of Thrones een goed voorbeeld. Want dachten we niet allemaal dat hij dé hoofdpersoon was, tot dat..

Wist je dat een protagonist ook een groepje mensen kan zijn? Denk maar eens aan The Avengers van Marvel, waarbij onder andere Captain America, Iron Man en Hawkeye hun krachten bundelen tegen Loki en zijn leger van Chitauri. Of als we even een uitstapje naar film maken, dan is Love Actually een goed voorbeeld.

Tot slot heb je nog het clubje anti-helden. Bij de anti-held wordt een negatieve karaktereigenschap wat uitvergroot, zoals lui zijn, sadisme, immoraliteit en verwaand zijn. In eerste instantie zijn het niet de karakters die we meteen in ons hart sluiten. Tot dit clubje behoren bijvoorbeeld Shrek, Gru uit The Minions, Tyrion Lannister uit Game of Thrones, Sherlock Holmes en Severus Snape uit Harry Potter.


Wat is een antagonist

De antagonist, het zal je niet verbazen, is de belangrijkste tegenstander van de protagonist. Zijn doel staat lijnrecht tegenover het doel van de protagonist en dat zorgt voor wrijving en conflicten. Precies wat je nodig hebt om spanning in je verhaal te krijgen! De antagonist wordt over het algemeen gezien als de slechterik, de bad guy.

Wist je dat de antagonist ook een ziekte, ramp, de maatschappij of een natuurkracht kan zijn? Dat klinkt best abstract en het maakt het ook wat lastiger. De protagonist kan namelijk niet communiceren met een ziekte of een ramp. Een goed voorbeeld voor een natuurkracht als antagonist is de zee in Castaway met Tom Hanks, waardoor hij het eiland niet kan verlaten.


Voorbeelden van de protagonist vs. antagonist

We kennen natuurlijk allemaal Harry Potter vs. Voldemort, Katniss Everdeen vs. President Snow en het eerder genoemde voorbeeld over The Avengers vs. Loki. In Disneyfilms heb je altijd een hele duidelijk protagonist vs. antagonist. Denk maar eens aan Ariel en Ursula in de Kleine Zeemeermin en Alladin en Jafar in Alladin.


De antagonist die protagonist wordt

In de drie boeken van The Hunger Games zet auteur Suzanne Collins President Snow overduidelijk neer als de antagonist. Hij is degene waar Katniss het tegen op neemt, hij vertegenwoordigt het kwaad. Toch weet Collins van Snow met haar boek ‘De balade van slangen en zangvogels‘ een personage te maken waar je als lezer wel (enig) sympathie voor krijgt. Hij verandert door dit boek van antagonist naar protagonist.

meer
artikelen