Een paar weken geleden ontdekte je de favoriete serie van Pieter en nu is het de beurt aan Louise van Tealicious by Louise. Ik vind het namelijk hartstikke leuk om over boeken te schrijven, maar het is ook mateloos interessant om te ontdekken wat de favoriet van anderen is. En hoewel het idee was het te hebben over het favoriete boek van de ander, kwamen zowel Pieter als Louise meteen met een complete serie! Benieuwd naar waarom de boeken over Harry Potter van J.K. Rowling de favoriet van Louise is? Lees dan snel verder. En geniet even extra van de drie foto’s die Louise zelf gemaakt heeft!
Wil jij zelf een artikel voor op Joyceleestboeken schrijven over jouw favoriete boek of serie? Heel gaaf! Neem dan even contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden!
Hoe het ooit begon…
Jaren geleden las mijn tante het eerste boek van de Harry Potter reeks; Harry Potter en de Steen der Wijzen, geschreven door J.K. Rowling. Ze was laaiend enthousiast en gaf mijn moeder opdracht ook het boek te lezen. Uit enthousiasme besloot mijn moeder deel 1 aan mijn zus en mij voor te lezen. Uiteindelijk las ze bijna alle delen voor en niet alleen aan ons. Ook mijn twee neefjes en kleine zusje luisterde aandachtig mee. Hiermee ontstond er een nieuwe familietraditie van het lezen van de Harry Potter boeken en het bekijken van de verschillende films. Recent zijn wij nog naar Fantastic Beasts: The crimes of Grindelwald in de bioscoop geweest.
Waarom je harry potter moet lezen!
De liefde voor de boeken van Harry Potter is als het ware met de paplepel ingegoten. Maar o, wat geniet ik nog altijd van deze reeks! De herinneringen aan de tijd dat moeders voorlas, maar ook het wegdromen in de magische wereld, de verhaallijn en de schrijfstijl zijn de perfecte match! Ondanks dat ik de boeken kan dromen, blijf ik ze herlezen. Vanaf het eerste hoofdstuk uit het eerste boek word je opgeslokt in het spannende verhaal vol magie, een verhaal waarin Harry uiteindelijk de heer van het Duister moet verslaan.
“Toen meneer en mevrouw Duffeling wakker werden, op de duffe grijze dinsdag waarop ons verhaal begint, zou je bij het zien van de bewolkte hemel absoluut niet gezegd hebben dat die dag overal in het land vreemde en geheimzinnige dingen zouden gaan gebeuren. Meneer Duffeling zocht neuriënd zijn saaiste das uit voor het werk en mevrouw Duffeling roddelde er blij op los terwijl ze een krijsende Dirk in zijn kinderstoel wrong. Ze zagen geen van allen een grote, geelbruine uil langs het raam fladderen. (. . .) Pas op de hoek van de straat zag hij voor het eerst iets vreemds – een kat die op een plattegrond keek. Even drong dat niet tot meneer Duffeling door – toen draaide hij zich met een ruk om en keek nog eens goed. Er stond inderdaad een cyperse kat op de hoek van de Ligusterlaan, maar die plattegrond was nergens te bekennen. Wat verbeeldde hij zich allemaal?”
– Uit: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Mijn favoriete qoutes
Inmiddels heb ik de boeken al een keer of tien gelezen. Of het ooit gaat vervelen? Dat denk ik niet. Elke keer lukt het weer om nieuwe verbanden te leggen tussen de boeken. Of ontdek ik weer iets nieuws wat mij nooit eerder is opgevallen. Een van mijn favorieten quotes uit de boeken is:
“After all this time?”
“Always”
– Albus Dumbledore and Severus Snape, Harry Potter and the Deathly Hallows
Severus Snape erkent hier zijn liefde voor Lily Potter, een liefde die ondanks haar dood voortleeft. Een quote die een diepere betekenis ook voor mij heeft; ondanks de dood leeft liefde voort, en kan liefde dus nog altijd gevoeld worden. De dood hoeft dus geen scheiding te zijn, want in ons hart leeft de persoon voort. Een tweede favoriete quote uit de boeken is:
“Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.”
– Albus Dumbledore, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Ondanks alle ellende op de wereld, kan er geluk gevonden worden. De boeken van de J.K. Rowling hebben ondanks het fictieve karakter, meerdere wijze lessen erin zitten. Elke keer als ik de boeken herlees kom ik nieuwe lessen tegen, en dat maakt het eigenlijk wel heel erg leuk!
Volgorde van de Harry Potter boeken
Soms krijg ik wel eens de vraag met welk boek je moet beginnen als je Harry Potter wilt lezen. De reeks kent zeven delen, waarbij elk boek ingaat op een schooljaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus en de strijd tegen de heer van het Duister. Het lezen van de juiste volgorde is van belang om de verhaallijn te kunnen volgen. De volgorde van de Harry Potter boeken is:
- Harry Potter en de Steen der Wijzen
- Harry Potter en de Geheime Kamer
- Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
- Harry Potter en de Vuurbeker
- Harry Potter en de Orde van de Feniks
- Harry Potter en de Halfbloed Prins
- Harry Potter en de Relieken van de Dood
Dezelfde volgorde kan aangehouden worden als je liever de films kijkt. Hoewel ik je toch aanraad om de boeken te lezen, die zijn een stuk beter dan de films!
Boeken buiten de reeks van zeven
Naast de zeven delen van de reeks, die in meerdere uitgaves zijn verschenen, zijn er ook nog losse boeken die bij de magische wereld horen. Enkele voorbeelden zijn De Vertelsels van Baker de Bard, Zwerkbal Door de Eeuwen Heen en Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. Deze losse boeken vertellen meer over de magische wereld, en niet zo zeer over het verhaal over Harry Potter. Toch is het verhaal van Harry Potter niet ten eind na boek zeven. In Harry Potter en het Vervloekte Kind deel een en twee, wordt het verhaal van een volwassen Harry en het nageslacht van de verschillende hoofdpersonen uit de reeks verteld. Het enige nadeel van dit laatste boek vind ik dat het een script is van een toneelstuk. Dit leest net even wat minder prettig, maar als je hier eenmaal aan gewend bent is een leuke toevoeging van de serie.
Vanaf welke leeftijd Harry Potter lezen?
Een andere vaak gesteld vraag is vanaf welke leeftijd ik de Harry Potter boeken zou aanraden. In 1998 begon mijn moeder met het voorlezen van de boeken. Ik was toen 6 jaar oud, mijn zus 8. Het eerste boek is al erg spannend, en die spanning wordt alleen maar meer naarmate je de vervolg delen leest. Beginnen met (voor)lezen van de boeken is vanaf een jaar of 7 zeker mogelijk, al zou ik zelf met de volgende delen wachten tot de kinderen iets ouder zijn (dat was vroeger gelukkig makkelijk opgelost met de tijd tussen het verschijnen van de nieuwe delen). Een harde leeftijdsgrens zou ik niet willen geven waarop je kan starten met de boeken lezen. Het is geheel afhankelijk van de persoon die de boeken leest en of het wel of niet als eng of spannend ervaren kan worden. Mocht je voor Engels op de middelbare school boeken moeten lezen, dan zijn deze boeken ook een aanrader! De boeken zijn goed niet heel lastig geschreven, wat maakt dat ze als prettig ervaren worden voor de minder ervaren Engels lezers.
Potterhead – De Harry Potter-fan
Het liefst lees ik de boeken met op de achtergrond de muziek van de films, onder een dekentje met een grote kop thee erbij. Voor mij is dit de perfecte manier om even te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Door de combinatie van de filmmuziek bij het lezen is het net of je zelf in Zweinstein rondloopt. Het liefst zit ik in de minibibliotheek in huis, op een grote stoel met Harry Potter kussen. Een knusse, gezellige plek om even te genieten van een fantastisch goede serie. Stiekem ben ik een Potterhead (Harry Potter-fan). Naast de boeken (in het Engels en Nederlands) en de films staan er meerdere accessoires in huis. Van een LEGO-model van de collectebus, een muziekdoosje en toverdrankflesjes als lampjes in de boekenkast, tot een pyjama met de sluipwegwijzer erop. Harry Potter heeft een speciaal plekje in mijn hart en huis gekregen.
Zelf Harry Potter lezen of luisteren?
- Steun lokaal, koop lokaal! Koop jouw (eerste) HP-boek bij je favoriete boekhandel!
- Heb je een abonnement op Bookbeat, Nextory en Storytel dan zijn de boeken van J.K. Rowling ook daar op terug te vinden.