8 manieren om het gevoel
'bezorgd' te omschrijven

Je hebt vast wel eens gehoord van het credo: ‘Show! Don’t tell!’ Allemaal leuk en aardig dat laten zien en niet vertellen, maar hoe doe je dat dan eigenlijk? In dit artikel gaan we aan de slag met het gevoel ‘bezorgd zijn’. Ik geef je 8 manieren om bezorgd zijn te omschrijven en te laten zien door middel van fysieke uitingen. Zo voorkom je herhaling en krijg je meer variatie in je tekst.

Bezorgd zijn over

Bezorgd zijn heb je natuurlijk in verschillende gradaties. Je kunt een beetje bezorgd zijn over het pakketje dat misschien toch niet wordt bezorgd vandaag terwijl je het écht nu nodig hebt of misschien dacht jij meteen aan je overbezorgde moeder als je weer eens vijf minuten te laat thuis kwam. In beide gevallen ervaar je een soort spanning en juist die spanning zorgt er voor dat je ‘bezorgd zijn over’ kan omschrijven (show) zónder dat je het letterlijk benoemt (don’t tell). 

Fysieke waarnemingen

Wellicht komen er nu nog betere omschrijvingen van bezorgd zijn in je op. Schrijf deze op én gebruik ze!

Oefening

Lara haar vriend is op reis en op het nieuws hoort ze over een neergestort vliegtuig. Ze maakt zich zorgen over de gezondheid én veiligheid van haar vriend. Gebruik bovenstaande fysieke waarnemingen en/of degene die je zelf hebt bedacht en schrijf in maximaal vijf zinnen hoe je aan jouw lezers kan laten zien dat Lara bezorgd is, zonder dat je het expliciet vermeld. 

Synoniemen voor bezorgd zijn over

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je wel expliciet wil of moet benoemen hoe iemand zich voelt. Je kunt dan ook kijken naar synoniemen. Ook hiermee voorkom je herhaling en zorg je voor meer variatie in je tekst.

En nu echt aan de slag!

Met bovenstaande tips en na het doen van de oefening, hoef jij je geen zorgen meer te maken over hoe je jouw personages bezorgd over kan laten komen zonder het herhaaldelijk te benoemen. Wil je dat ik even mee kijk met een stukje tekst of wil je je oefening delen? Leuk! Hier onder kan je het antwoordformulier invullen en ik beantwoord je zo snel mogelijk.

Ik vind het leuk als je even laat weten wat je van deze schrijftip vond. Elke week deel ik een schrijftip met je via mijn blog, maar ook via Instagram. Ik vind het leuk als je me daar volgt! Wil je ergens specifiek een schrijftip over? Laat het hier onder weten en ik ga voor je aan de slag!

Benieuwd naar hoe ik opdracht zou uitvoeren?

‘Er zijn waarschijnlijk geen overlevenden.’ Snel zet Lara de auto uit en rent naar de televisie binnen. Als een razende zapt ze van het ene nieuwskanaal naar het ander. Elk stukje informatie, elk beeldfragment is welkom nu. Stil zitten lukt niet. IJsberend door de woonkamer met in de ene hand de afstandsbediening. In de ander haar telefoon. Nog een keer tikt ze op ‘Bas – de Liefste!’ en haar iPhone belt. Direct naar voicemail. ‘Kut, kut, kut!’ Nog eens. Voicemail. Weer terug naar de TV, waarop de nieuwsuitzending weer wordt herhaald. 

meer
artikelen