Zwaluwdans van Jet Nijland

Titel: Zwaluwdans | Auteur: Jet Nijland | UitgeverUitgeverij Ellessy Jaar van uitgave: 2022 | 
ISBN: 9789464490580 | Taal: Nederlands | Pagina’s: 285 | Genre: Roman | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat ‘Zwaluwdans’ over?

Sevilla, een kleurrijke stad, een dansende zwaluw en een verboden liefde… Als Elisa na bijna dertig jaar een mysterieuze brief krijgt van haar Spaanse vader, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Er staat in dat ze een huis in Sevilla erft. Ze laat haar saaie bestaan in Nederland achter zich en vertrekt naar de stad van palmbomen, paleizen en de flamencomuziek. Daar komt ze meer te weten over de onvoltooide liefdesgeschiedenis van Nando en Neva. Ze werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar hun status en de politieke verdeeldheid maakten hun toekomst onmogelijk. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid alsnog overwinnen?


Instagram made me buy it!

Een van de eerste boeken die ik op Instagram flink aangeraden zag worden was Zwaluwdans van Jet Nijland. En na het zien van de adembenemende cover en een synopsis die zo door Lucinda Riley bedacht had kunnen worden, belandde Zwaluwdans al vrij snel op mijn toen nog minimale verlanglijstje. Het duurde wel even voor ik het boek fysiek in mijn kast had staan, omdat ik het op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag en voor verschillende swaps had staan. Toen deze eenmaal achter de rug waren en ik Zwaluwdans nog niet in mijn bezit had, werd het de hoogste tijd om hem eindelijk aan te schaffen!

Zwaluwen dansen in het kleurrijke sevilla

Het verhaal over Nando en Neva speelt zich af in het Sevilla van de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw, tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Nijland schrijft bloemrijk en vanuit het vertellersperspectief neemt ze je mee in de gebeurtenissen van de vier hoofdpersonen. Het beschrijvende van het vertellersperspectief in combinatie met het bloemrijke zorgt er voor dat je als lezer Sevilla beleeft. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar door het lezen van Zwaluwdans voelt het alsof ik er niet meer hoef te verdwalen.

Hartverscheurende liefdesverhaal

Het verhaal van Nando en Neva in het verleden wisselt zich af met dat van Elisa en Manuel in het heden. Of heden.. 1974 is voor ons ook al weer 48 jaar geleden. Naast de grote vraag hoe het Nando en Neva is vergaan, hangt het ook een flinke tijd in het midden hoe de verhouding tussen Elisa en Manuel precies zit. Door te schakelen tussen het heden en verleden ontvouwt zich een hartverscheurend liefdesverhaal en vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Na het lezen van Zwaluwdans kijk je nooit meer hetzelfde naar je halve sinaasappel.

Beoordeling Zwaluwdans

Met Zwaluwdans levert Nijland een heel fijn debuut af! Haar bloemrijke schrijfstijl zorgt er voor dat je het verhaal ruikt, proeft en voelt. Sevilla heeft na het lezen van Zwaluwdans een nog hoger plekje op mijn Citytrip-lijstje gekregen! Ik raad dit boek aan als je houdt van historische romans met een feelgood-randje. De vergelijking met Lucinda Riley is snel gemaakt, want ook Nijland verweeft het heden en verleden moeiteloos met elkaar tot een prachtig afgerond verhaal. Ik ben zeer benieuwd naar haar tweede boek, want alles wat ze deelt over de research maakt me al zo nieuwsgierig dat ik eigenlijk niet wil wachten.

Wil je dit boek zelf lezen of luisteren?

meer
artikelen