Zonder schuld van Dana Smit

Titel: Zonder schuld | Auteur: Dana Smit | Uitgever: Ambo|AnthosJaar van uitgave: 2022 | 
ISBN: 9789026357114 | Taal: Nederlands | Genre: Thriller | Bron: Hebban Leesclub


Waar gaat ‘Zonder schuld’ over?

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven.

De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt. Ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe. Kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?


De Hebban leesclub

Ik mocht voor het eerst deelnemen aan een Hebban Leesclub! Nadat ik enthousiast was geworden van de flaptekst van Zonder Schuld, besloot ik me in te schrijven. Een thriller met een psychologisch randje met een dunne scheidslijn tussen goed en kwaad. Met op de achterkant de vraag die je aan het denken zet: Waar ligt jouw grens als je tot het uiterste wordt gedreven? In de leesclub bespreek je het boek aan de hand van tien vragen. Door het lezen van de andere antwoorden, ontdek je soms zaken in het verhaal die je anders niet op zouden zijn gevallen. Ik vond het in ieder geval erg leuk om dit eens mee te maken!


zonder schuld, een psychologische thriller

Bij een thriller denk je in eerste instantie aan moord, veel gruwelijkheden en de jacht op de moordenaar. Hoewel Zonder Schuld deze ingrediënten zeker heeft, ligt de nadruk er niet op. Smit kiest er voor veel meer in de personages te gaan zitten en het op de zoektocht tussen goed en kwaad te gooien. Ze neemt je mee in het brein van Hazel, de profiler en Julius, de advocaat en psychologische spel dat deze twee met elkaar spelen. Vooraf verwachtte ik, mede door de achtergrond van Smit, een goed inhoudelijke thriller. Met de onderhuidse spanning en het psychologische spelletje zijn mijn verwachtingen zeker ingelost.


Mensen zijn meesters in liegen tegen zichzelf. Het eerlijke antwoord is doorgaans toch een duidelijke nee.

Julius in Zonder Schuld van Dana Smit

Hazel, Julius en Adam. De perfecte driehoek.

Zonder Schuld lees je vanuit twee verschillende perspectieven, die ook beide hun eigen hoofdstuknummering hebben. Je schakelt continue tussen Hazel, de profiler, en Julius, de gehaaide advocaat. Hazel betrekt Julius, enigszins ongewenst, bij de jacht op de moordenaar. Omdat hij ooit iemand met succes heeft verdedigd in een soortgelijke zaak. Wat volgt is een spannend kat-en-muis spel tussen deze twee. Waarbij je vanuit beide perspectieven soms dezelfde scène leest. Doordat Smit hier voor kiest, krijg je een inkijkje in de psychologie van de mens en hun interne strijd tussen goed en kwaad.


Je alleen voelen is maar onzin en je verdoet je tijd er ontzettend mee. Je wordt alleen geboren, en hoeveel mensen je ook om je heen verzamelt, je gaat ook alleen dood.

Julius in Zonder Schuld van Dana Smit

BEOORDELING van zonder schuld

Verwacht geen thriller waarin je continue vol in de actie stand zit, maar eentje met een onderhuidse spanning die je soms op het puntje van je stoel laat lezen. Doordat de moord in dit boek ondergeschikt is en je veel meer in de criminologie kruipt, zorgt dit voor een verfrissende inslag. Mede daardoor heb ik genoten van het debuut van Dana Smit en kijk zeker uit naar deel 2 en 3 over Hazel Kramer.


Wil je zonder schuld zelf lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal en ga snel naar je eigen boekhandel om dit boek te kopen.
  • Zonder Schuld is te lezen via: BookBeatNextory en Storytel
  • In KoboPlus is het boek nog niet beschikbaar binnen je abonnement, maar je kunt hem wel via daar aanschaffen.
  • Als je het boek via onderstaande banner aanschaft, dan verdien ik daar een klein bedrag mee. Het kost jou niets extra’s, maar het zorgt er voor dat ik de website kan onderhouden. Dank!

meer
artikelen