Welke uitgeverij past het beste bij mij? Een stappenplan om dit snel te ontdekken!

In deze blog geef ik je een stappenplan om snel te ontdekken welke uitgever het beste bij jou past. En daarna geef ik je een tip om je alvast in de kijker te spelen. Er zijn zoveel verschillende uitgeverijen in Nederland dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Lees hier hoe je in een paar simpele stappen een top 3 van uitgeverijen maakt die bij jou past en voorkom onnodig veel afwijzingen in je mailbox.


Stap 1: Ken je verhaal door en door

Voor je op zoek gaat naar een uitgever, beantwoord deze drie vragen over jouw manuscript:

 • Is mijn boek fictie of non-fictie?
 • Wie is mijn doelgroep? Wie zijn mijn lezers?
 • In welk genre valt mijn boek?

Stap 2: Ga naar een boekwinkel

Met de antwoorden op bovenstaande vragen op zak, ga jenaar een boekwinkel. In de boekwinkel ga je op zoek naar de plek waar jouw boek terecht moet komen. Bekijk nu welke vijf uitgeverijen je het meest ziet in deze sectie en noteer deze voor jezelf!

Het is natuurlijk het allerleukst om fysiek rond te dwalen in een boekwinkel, maar je kunt ook het ook digitaal onderzoeken door bijvoorbeeld naar Bol.com te gaan.


Stap 3: Doe research naar de uitgever die bij je past

Als het goed is heb je nu 5 uitgeverijen genoteerd. Nu is het handig om de websites van deze uitgeverijen te bekijken. Behalve dat het belangrijk is om te weten of jouw boek past bij de uitgeverij, is het misschien nog wel belangrijker om te ontdekken of jij je als persoon prettig voelt bij de uitgever. Je kunt letten op de volgende zaken als je de website van de uitgever bekijkt:

 • Check of de uitgeverij wel ingezonden manuscripten accepteert
 • Controleer of jouw manuscript past binnen de fondsen van de uitgever
 • Kijk naar de schrijvers die al worden uitgegeven.
 • Spreekt de vormgeving van de website je aan?
 • Wat vind je van de vormgeving van de covers van de boeken?
 • Bekijk eens de social media kanalen van de uitgever en volg hen!
 • Hoe is de tone of voice op de website? Past dit bij jou?

Stap 4: Maak een voor- en tegenlijstje en stel je top 3 samen

Als je alle vijf de uitgeverijen hebt onderzocht en de antwoorden op al je vragen hebt gevonden, dan maak je een voor- en tegenlijstje. Je weet nu namelijk welke uitgeverijen bij jouw manuscript passen, maar ook of een uitgeverij bij jou past als persoon. Aan de hand van dit lijstje stel je je uiteindelijke top 3 op.


Stap 5: Controleer de eisen rondom een manuscript

Controleer nog even welke eisen de uitgever stelt aan het inzenden van je manuscript. Sommige uitgeverijen willen een bepaald lettertype of regelafstand. Er zijn uitgeverijen die manuscripten alleen per post willen ontvangen. Daarnaast willen uitgeverijen vaak een samenvatting of uitwerking van personages en ze willen graag weten wie jij bent! Tot slot is het handig om te weten of een uitgeverij gaat reageren en hoe lang het duurt voor je eventueel antwoord krijgt. Deze informatie vind je over het algemeen altijd op de manuscripten-pagina van de website van de uitgeverij.


Stap 6: Opsturen maar!

Al het onderzoek en voorwerk is gedaan. Nu is het eindelijk tijd om je manuscripten op te sturen. De komende maanden zit je misschien in spanning te wachten op een eventuele reactie. Die maanden kan je gebruiken om te werken aan de onderstaande tip die ik je nog mee wil geven.


Tip: Zorg voor zichtbaarheid

Het kan helpen om een ‘bekende naam’ te hebben. Een naam die de uitgever van dienst een belletje doet laten rinkelen. Hoe doe je dat?

 • Doe mee aan schrijfwedstrijden
 • Publiceer korte verhalen op je blog
 • Ga naar literaire events om te netwerken

Extra tip: Investeer in een goede eerste indruk

Het helpt om de eerste paar hoofdstukken al eens na te laten kijken door een redacteur of tekstcorrector. Zo voorkom je onnodige spelfouten en maak je een goede eerste indruk!

meer
artikelen