Wat wij niet zagen van Karin van der Laan

Titel: Wat wij niet zagen | Auteur: Karin van der Laan | Uitgever: Novel RebelsJaar van uitgave: 2022 | 
ISBN: 9789462666016 | Taal: Nederlands | Genre: Young Adult | Bron: Exemplaar ontvangen van de uitgever


Waar gaat ‘Wat wij niet zagen’ over?

Na een ingrijpende gebeurtenis ontmoeten vier vrienden elkaar weer op vakantie. Een week samen weg is een gewoonte die hun ouders al jaren hebben. Behalve vorig jaar. Toen hebben ze de vakantie overgeslagen. Wat is er gebeurd en waarom is de sfeer nu zo gespannen?

Rosalie, Pelle, Sara en Est proberen elkaar weer te vinden en er het beste van te maken. Maar alles is anders. Er ontbreekt iets. Ze hebben alle vier hun eigen gevoelens over de situatie. Langzaam wordt duidelijk dat herinneringen niet altijd te vertrouwen zijn. En dat schuldige niet zomaar aan te wijzen is.


Blogtour en proeflezen

Wat wij niet zagen is het eerste boek wat ik mocht proeflezen en ik vind het enorm gaaf om nu het echte, fysieke boek voor mijn neus te hebben liggen! En met deze blog trap ik ook nog eens de blogtour af. Tot en met 25 augustus kan je elke dag wel iets nieuws lezen over dit verhaal. Op 23 september is de officiële boekpresentatie. Als je daar bij wilt zijn om het boek te kopen én te laten signeren, dan kan je je daarvoor aanmelden bij Novel Rebels!Vier vrienden en wat zij niet zagen

In Wat wij niet zagen wordt je als lezer meegenomen in het verhaal rondom Rosalie, Pelle, Sara en Est. Van de vier verschillende perspectieven beleef je een jaarlijks vriendenweekend. Het eerste weekje vakantie met de vriendengroep nadat er iets is gebeurt met hun vijfde vriend Julius. Gedurende de week wordt duidelijk wat het gemis inhoud, maar ook hoe ze er alle vier op hun eigen manier naar kijken en mee dealen. En niet alleen het gemist speelt een grote rol. Alle vier de tieners hebben zo hun eigen problemen waar ze proberen mee om te gaan. Met Rosalie, Pelle, Sara en Est zet van der Laan vier totaal verschillende karakters neer, die ook duidelijk hun eigen stem hebben. De introverte Sara die open bloeit, de extraverte Rosalie die voor de buitenwereld heel oppervlakkig lijkt, Est de rebel van de groep en Pelle, de lieve teruggetrokken jongen. Alle vier maken in een week tijd een mooie karakterontwikkeling door.


Opgroeien, vriendschap en gemis

Doordat het vier verschillende karakters zijn, is het niet vervelend om elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief te lezen. De tone of voice maakt duidelijk met wie je mee leest en het kost weinig moeite om de switch te maken. Het is mooi om te lezen hoe ieder van hen op hun eigen manier omgaat met de vriendschap, het opgroeien en het gemis. Je hebt als lezer wel een vermoeden wat er met Julius gebeurt zou kunnen zijn, maar doordat het vaag blijft ervaar je het gehele boek een spanning. Van de Laan weet actuele en zware maatschappelijke thema’s op een voor jongeren herkenbare en prettige manier te verwerken.


BEOORDELING van wat wij niet zagen

Wat wij niet zagen is een rauw en eerlijk verhaal over opgroeien, vriendschap en gemis. Daar is geen woord van gelogen! Door de herkenbaarheid, spanning en verschillende karakters is dit een boek wat veel mensen aan zal spreken. Ik vond het in ieder geval heel tof om het boek nog eens te lezen in de uiteindelijke vorm en heb genoten.


Als je Wat wij niet zagen wilt gaan lezen, begin dan even met de laatste bladzijde. Hier staat geen spoiler, maar wel een trigger warning. Mocht je gevoelig zijn voor deze onderwerpen, dan kan je zelf de keuze maken of je Wat wij niet zagen wel of niet gaat lezen.


Wil je wat wij niet zagen zelf lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal en ga snel naar je eigen boekhandel om dit boek te kopen.
  • Als je het boek via onderstaande banner aanschaft, dan verdien ik daar een klein bedrag mee. Het kost jou niets extra’s, maar het zorgt er voor dat ik de website kan onderhouden. Dank!

meer
artikelen