Wanneer gebruik je ten slotte tenslotte ?

Vorige week was ik bezig met het corrigeren van een tekst en toen kwam ik het volgende vraagstuk tegen: Is het ’tenslotte’ of ’ten slotte’? Aangezien ik zelf het antwoord ook niet direct paraat had, ging ik op onderzoek uit. Zodat we nu voor eens en voor altijd weten wanneer we tenslotte en ten slotte gebruiken. Want wist jij dat ten slotte niet hetzelfde betekent als tenslotte? Na het lezen van dit artikel kan jij beide vormen op de juiste manier gebruiken in je tekst!

Tenslotte: welbeschouwd, uiteindelijk of immers

Tenslotte, aan elkaar geschreven, heeft drie andere betekenissen: welbeschouwd, uiteindelijk, immers of per slot van rekening. Nu moet ik toegeven dat ik welbeschouwd en per slot van rekening vrij formele en oubollig taalgebruik vind. 

Voorbeeldzinnen met tenslotte

Zie jij welk alternatief van tenslotte in bovenstaande zinnen gekozen kan worden?

Ten slotte: tot slot, om af te sluiten

Ten slotte heeft de letterlijke betekenis ’tot slot’. Andere alternatieven om te gebruiken zijn: in de laatste plaats en tot besluit. Je gebruikt het bijvoorbeeld om een opsomming af te sluiten of een eind te maken te maken aan je verhaal. 

Voorbeeldzinnen met ten slotte

Ten slotte wil ik je bedanken

Mij bedanken, hoor ik je zeggen? Ja! Voor het lezen van deze taaltip. Blijkbaar ben je met een tekst bezig, want anders was je hier hoogstwaarschijnlijk niet terecht gekomen. Kan je wat hulp gebruiken bij de tekstuele puntjes op de i? Neem vrijblijvend contact met mij op en we bespreken samen de mogelijkheden rondom jouw tekst.

Ik vind het leuk als je even laat weten wat je van deze taaltip vond. Elke week deel ik een taaltip met je via mijn blog, maar ook via Instagram. Ik vind het leuk als je me daar volgt!

meer
artikelen