The song of Achilles van Madeline Miller

Titel: The song of Achilles | Auteur: Madeline Miller | Uitgever: BloomsburyJaar van uitgave: 2017
ISBN: 9781408891384 | Taal: Engels | Pagina’s: 352 | Genre: Historical Fiction | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat The song of Achilles over?

Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia om daar op te groeien met godenzoon Achilles. Achilles is sterk, mooi, een gouden kind: alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens innig bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles’ moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen.Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta is ontvoerd en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem. Patroclus, verscheurd door liefde voor en angst om zijn vriend, gaat met hem mee. Zij weten niet dat het lot hen tot het uiterste zal testen en hun zal vragen om een verschrikkelijk offer.  


Terug naar de griekse mythen met achilles

Troy, met Brad Pitt, heb ik wel eens gezien. De Disneyfilm over Hercules vond ik eigenlijk niet zo leuk. De Griekse Mythen en ik zijn eigenlijk niet de allerbeste combinatie en toch koos ik ‘The song of Achilles‘ als mijn eerste boek ooit om in het Engels te lezen. Of ik daarmee voor de makkelijke weg koos? Zeker niet, want Miller schrijft met veel metaforen en haast poëtisch over Achilles en Patroclus. Desalniettemin werd ik het verhaal in gezogen en verslond in het boek. Voor de goede orde, ik heb nog nooit de Illiad hoeven lezen en heb inhoudelijk dus geen vergelijkingsmateriaal voor dit verhaal.


Diversiteit was de grieken al niet vreemd

We leven nu in een maatschappij waarin het normaal is dat je verliefd wordt op wie je wilt. Ongeacht of dit een man en een vrouw is, maar ook in de tijd van Grieken was er al sprake van diversiteit. Het verhaal volg je vanuit Patroclus, verbannen als kind door zijn vader. Langzaam groeien Achilles en hij naar elkaar toe en hoewel Miller het niet expliciet beschrijft, voel je de liefde uit het boek. Onvoorwaardelijk in elkaar geloven en ongeacht de consequenties blijven ze elkaar tot het bittere eind supporten. De liefde tussen Achilles en Patroclus is onschuldig en puur.


”His eyes were unwavering, green flecked with gold. A certainty rose in me, lodged in my throat. I will never leave him. It will be this, always, for as long as he will let me.”

– Patroclus uit The Song of Achilles van Madeline Miller


Achiiles en patroclus: Twee totaal verschillende helden

Daar waar Achilles van kleins af aan op groeit als held, met de daarbij behorende nonchalance en arrogantie, is het Patroclus die mijn hart steelt. Iemand die totaal niet in zichzelf gelooft, maar door de liefde van Achilles toch boven zichzelf uit weet te stijgen. En hoewel hoogmoed ook deze keer weer voor de val komt, bewijst Patroclus daarvoor op zoveel manieren dat hij de ware held van dit verhaal is.


Een must-read voor eigenlijk iedereen

Hoewel The Illiad mij redelijk onbekend was, heeft het mij niet in de weg gestaan om dit boek te lezen. Door de fijne schrijfstijl van Miller, hoewel metaforisch en poëtisch, werd ik door het boek heen gesleurd. Miller schaadt ook niet om de homoseksuele relatie in het licht te zetten. Dit doet ze op een subtiele manier, zonder expliciet te worden, waardoor het bijna schattig is hoe Patroclus en Achilles van elkaar gaan houden.


“In the darkness, two shadows, reaching through the hopeless, heavy dusk. Their hands meet, and light spills in a flood like a hundred golden urns pouring out of the sun.”

The Song of Achilles

Waardering: 5 uit 5.

The Song of Achilles Zelf lezen?

meer
artikelen