Taaltips

Sindskort of sinds kort – Taaltip #1

Tijdens het corrigeren van teksten kom ik regelmatig dezelfde foutjes in teksten tegen. Ik geef meteen toe: Nederlands is ook niet makkelijk en er zijn honderdduizend regeltjes en even zoveel uitzonderingen. Daarom licht af en toe een veel gemaakt foutje uit en geef ik je een ezelsbruggetje om het foutje niet meer te maken. Wie spit tegenwoordig Het Groene Boekje nog door als je het ook razendsnel op internet gevonden hebt? Dit keer een taaltip over: Sindskort of sinds kort?

Sindskort of sinds kort?

‘Sindskort woon ik in Utrecht. Hiervoor heb ik in de Betuwe gewoond en dat beviel niet meer.’

Heel vaak wordt sindskort aan elkaar geschreven en dat is niet goed. Sinds kort schrijf je als twee losse woorden en wel hierom:

Omdat β€˜sinds’ een voorzetsel is en β€˜kort’ een periode aangeeft, schrijf je deze twee woorden los van elkaar.

Ezelsbruggetje voor Sindskort of sinds kort?

Nu je weet hoe het op de correcte manier wordt geschreven, heb ik nog een ezelsbruggetje voor je. Deze helpt je om deze veel gemaakte fout niet nog eens te maken!

Je kunt kort vervangen door een andere periode:

  • sinds gisteren (en niet bijvoorbeeld sindsgisteren)
  • sinds enkele dagen
  • sinds drie weken

Met dit ezelsbruggetje weet jij het voor eens en altijd! Sinds kort maak jij nooit meer deze fout. πŸ˜‰

Kan ik jou helpen met jouw teksten?

Schrijf je regelmatig teksten, maar zoek je nog iemand die jouw teksten na leest en controleert op foutjes? Ben je bezig met een manuscript? Neem dan gerust eens een kijkje bij een van diensten: corrigeren, redigeren of proeflezen.

Ook mede ZZP’ers help ik graag een handje met het corrigeren van digitale producten. Denk hierbij aan het e-book dat je binnenkort wilt lanceren, de maandelijkse nieuwsbrief of een mooie cursus. Ben je ondernemer? Neem dan even een kijkje op deze pagina speciaal voor ondernemers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.