Op de vlucht van Sharon Bolton

Titel: Op de vlucht | Auteur: Sharon Bolton | Uitgeverij: A.W. Bruna || Jaar van uitgave: 2019
ISBN: 9789400511262 | Genre: Thrillers | Pagina’s: 457 | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat het boek Op de vlucht over?

In de heuvels tussen Engeland en Schotland maken dertien passagiers bij zonsopgang een ballonvaart. Een prachtige ervaring, tot ze op de grond een brute moord zien gebeuren. In het komende uur zal iedereen in de ballon zijn omgekomen, op één vrouw na.

Alleen en bang, terwijl ze niemand nog vertrouwt, vlucht ze voor haar leven. Op weg naar de enige plek waar ze zich nog veilig voelt. Maar ze heeft het gezicht van de moordenaar gezien – en hij dat van haar. Hij zal niet rusten tot hij de laatste getuige van zijn misdaad heeft uitgeschakeld…

Ballonvaart from hell

Voor de veertigste verjaardag van haar zus trakteert Jessica haar zus Bella op een ballonvaart bij zonsopgang in de heuvels tussen Engeland en Schotland. Tijdens de vlucht zijn de opvarende getuigen van een misdrijf dat zich op de  grond afspeelt. Een spannend begint van een thriller vol plotwendingen!

Waarom op de vlucht?

Op de voorkant van het boek staat de zin: ‘Zij heeft het gezicht gezien van de moordenaar, maar hij ook dat van haar..’ Wat mij betreft een meer dan prima teaser voor het boek en voor mij ook de reden om de achterkant eens goed te lezen. Daarna was ik verkocht, dit boek moest ik lezen!

Tussen het moment van enthousiast worden en het daadwerkelijke lezen van het boek zat overigens wel zo’n twee jaar. Voor ik het boek zelf las, heb ik het op basis van mijn eigen enthousiasme wel aangeraden bij anderen en van hen kreeg ik positieve reacties terug. Mijn verwachtingen waren hoog en nu ik eindelijk de tijd en rust vond om het boek te lezen, werd het tijd om aan de verwachtingen te voldoen.

Spanning

Vanaf het allereerste moment word je het verhaal in getrokken. Wat een gemoedelijk ballonvaart had moeten zijn, wordt een ballonvaart from hell. Het voelt alsof je zelf in het mandje staat en geen kant meer op kan. Het enige wat je kunt hopen is dat je deze tocht overleefd, maar dat blijkt al snel niet de bedoeling van de man op de grond. Het verhaal zou geen boek worden als er toch een overlevende zou zijn en samen met de vrouw sla je op de vlucht. Afwisselende met de vluchtende vrouw, beleef je het verhaal vanuit de man op de grond en de rechercheur. Deze afwisseling zorgt voor een compleet beeld rondom de ballonvaart.

Het heden wisselt af met het verleden van de zussen. Je hebt deze achtergrond informatie wel nodig om het verhaal te begrijpen, maar het zorgt er wel voor dat er af en toe flink op de rem wordt getrapt. Daarnaast geeft het je inhoudelijk wel een beter beeld van de zussen, maar het creëert ook een hoop vragen en soms zelf ongeloof.

Plotwendingen maken de thriller

Wat is een thriller zonder plotwendingen? Ook ‘Op de vlucht’ bezit er heel wat, maar ze maken het verhaal niet perse beter of sterker. Er zitten plotwendingen in die het verhaal juist afzwakken, soms ongeloofwaardig maken en dat is helemaal niet nodig. Het verhaal is in de basis al zo krachtig, dat het met minder plotwendingen nog beter uit de verf was gekomen. Daar waar de eerste twee delen van het boek prima opgebouwd zijn, is het derde deel het zwakste stuk.

Schrijfstijl

Sharon Bolton heeft een prettige schrijfstijl. De hoofdstukken zijn niet te lang, over het algemeen zit er vaart in het verhaal en ze bouwt haar karakters prima op. Zeker door het verleden af te wisselen met het heden, krijg je een hoop achtergrondinformatie over de karakters. Het schept echter niet meteen een band met de hoofdpersonages, want voor mijn gevoel blijft er toch een soort van afstand.

Beoordeling van Op de vlucht

Mijn verwachtingen van dit boek waren hoog, heel hoog. En na het lezen van het boek was ik ook enorm enthousiast. Ik las het boek in sneltreinvaart uit, vond de basis van het verhaal heel krachtig, maar ergens zit er een onbestemd gevoel. Ik merk dat ik moeite had om deze recensie te schrijven, omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik van het boek vind. Heeft het aan mijn verwachtingen voldaan? Ja, in zekere mate wel, gezien de snelheid waarmee ik het boek uit las. Het is geen boek wat ik nu met stip op nummer 1 zet, maar ik heb me er prima mee vermaakt. Wellicht was het de plotwending waarvan je hoop dat die er niet in zit, maar er toch wel was..

Zelf lezen?

meer
artikelen