Noem geen namen van Astrid Sy

Titel: Noem geen namen | Auteur: Astrid Sy | Uitgever: Luijting SijthoffJaar van uitgave: 2021 |
ISBN: 9789024592623 | Pagina’s: 512 | Genre: Young Adult | Bron: Hardcover, gewonnen bij VIB Young Adult

Waar gaat ‘Noem geen namen’ over?

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.


Lucky winner!

In maart, op mijn verjaardag, kreeg ik een berichtje van VIB Young Adult dat ik een exemplaar van Noem geen namen van Astrid Sy had gewonnen. Eenmaal thuis van vakantie lag dit prachtige boek op mij te wachten en afgelopen week las ik het boek bijna in een ruk uit. Dit boek stond ook al even op mijn verlanglijstje, omdat het een van de weinige Young Adult boeken met de Tweede Wereld Oorlog als thema is. Wat mij betreft een hele welkome aanvulling op het uitgebreide Nederlandse repertoire van Young Adults.


Mooiste boekomslag van 2021: Noem geen namen

Een ander leuk weetje over dit boek is dat het de mooiste boekomslag van 2021 is geworden. Een prijs waar ik het ook zeker mee eens kan zijn. Het omslag is met de hand getekend door Mark Janssen en daarna vormgegeven door Nanja Toebak. De omslag heeft een mysterieuze uitstraling en door de werking van het licht word je het boek binnen getrokken.


Aanvulling op Süskind en de crèche

Noem geen namen vertelt het verhaal van drie dappere vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Elke vrouw haar eigen verhaal en een eigen rol binnen het grotere geheel. Wellicht heb je Suskind van Alex van Galen of de Crèche van Elle van Rijn al gelezen en komt het verhaal je bekend voor. Dat kan kloppen! Walter Süskind komt ook in Noem geen namen voor en Elle van Rijn schreef over dezelfde crèche als Astrid Sy. Noem geen namen is een fijne aanvulling op de eerder genoemde titels, omdat het voor een jongere doelgroep is geschreven en ook het proces na het wegsmokkelen uit de crèche wordt belicht.

Fictieve personen gebaseerd op waargebeurde ervaringen

De meeste personages in Noem geen namen zijn fictieve personages, maar ze zijn allemaal gebaseerd op de verhalen en ervaringen van mensen die echt een rol gespeeld hebben rondom de Crèche en de studentengroepen. Dit zorgt er voor dat je makkelijk betrokken raakt bij de personages en meeleeft gedurende het boek. Het brengt een wereld die wij ons nauwelijks voor kunnen stellen dichterbij en het boek geeft een goed beeld over hoe het in de oorlogsjaren moet zijn geweest. Ook de dilemma’s van de Joodse mensen die werkten voor de Joodsche Raad worden meegenomen.

Veel extra informatie in Noem geen namen

In het begin is het even wennen aan de hoeveelheid namen die geïntroduceerd worden en wie nu precies bij welk clubje hoort, maar al snel weet je iedereen juist te plaatsen. Gedurende het boek raken de verschillende clubjes ook meer en meer met elkaar verweven. Mocht je het echt even niet meer weten, dan staat er achterin het boek een handig overzicht. Evenals een uitgebreide woordenlijst voor woorden zoals ‘witgeschilderd’ en ‘de driehoek’.

Beoordeling noem geen namen

Noem geen namen heeft mij van de eerste tot de laatste bladzijde in zijn greep gehouden. Het soms hartverscheurende verhaal van deze drie dappere vrouwen zet mij ook aan het denken: ‘Wat zou ik doen mocht ik in hun schoenen staan? Welke keuzes zou ik maken?’ En tegelijkertijd ben ik dankbaar dat ik in vrijheid mag en kan lezen en deze keuzes niet hóef te maken.

Waardering: 5 uit 5.

Wil je dit boek zelf lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!
  • Psst, wist je dat Noem geen namen ook via de Online Bibliotheek kan lezen en/of luisteren?
  • Maar ook op Bookbeat, Nextory en Storytel kan je Noem geen namen vinden

meer
artikelen