Titel: Je moest eens weten | Auteur: Gillian King | Uitgever: HarperCollins | Jaar van uitgave: 2022 |
ISBN: 9789402709759 | Pagina’s: 304 | Genre: Realgood | Bron: Paperback uit eigen collectie
Waar gaat ‘Je moest eens weten’ over?
Billy heeft het flierefluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch hééft hij iets.
Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…
Het flierefluitersyndroom
De dertigjarige Billy heeft het flierefluitersyndroom en hoewel dat natuurlijk geen bestaand syndroom is, weten we allemaal wat dat betekent. Ik denk dat iedereen wel een Billy in zijn of haar omgeving heeft en dat maakt haar zo herkenbaar. Zet daar de alles behalve flierefluitende Matthew tegenover en Je moest eens weten begint als een heerlijke standaard Grumpy/Sunshine romcom.
Je moest eens weten dat dat niet zo is
Niets blijkt minder waar, want in Je moest eens weten werkt King de karakters goed uit en dat geeft het verhaal de nodige diepte. Het is helemaal niet zo zonnig als de buitenste laag doet vermoeden. Matthew lijkt een zeer mysterieuze en bovenal gesloten persoon, echter ontdekt Billy stukje bij beetje het ware verhaal van haar baas. Afwisselend lees je over Billy in het heden en Carmen in het verleden. Daardoor vallen langzaam aan de puzzelstukjes op zijn plek. De afwisseling tussen deze twee personages en ook die tussen het heden en verleden, zorgen voor een dynamiek die garandeert dat je door wilt blijven lezen.
belangrijke thema’s worden gebruikt
King kiest er voor om de diepte in te gaan, doordat ze onder andere mentale gezondheid, verlies en rouw als thema’s gebruikt in Je moest eens weten. Tegelijkertijd wordt dit heerlijk afgewisseld met romantische momentjes en hilarische gebeurtenissen. Vooral de scène op de camping met de omschrijving over het kamperende stel naast hen vond ik zo treffend! De schrijfstijl van Gillian is toegankelijk en vlot. De dialogen lopen lekker, er zit humor in verwerkt en tegelijkertijd weet ze de zwaardere thema’s er mooi in te verwerken.
Beoordeling je moest eens weten
Je moest eens weten was voor mij de eerste kennismaking met Gillian King. Een kennismaking die zeker naar veel meer smaakt. Ik begon zaterdagmiddag met het lezen en in een ruk las ik het diezelfde dag nog uit. De schrijfstijl van King is zeer aangenaam en ook het feit dat dit boek een zekere gelaagdheid heeft is wat mij betreft een pluspunt!
Ik raad je aan dit boek te lezen als je houdt van feelgoodromans met een serieuze ondertoon. Daar waar je de eerste bladzijdes nog denkt dat je dit verhaal al doorgrond hebt, blijkt niets minder waar. Je moest eens weten is een ware pageturner die zorgt voor een lach en een traan. Voor je het weet ben je op de laatste pagina beland en heb je het boek in één ruk uitgelezen.
Wil je dit boek zelf lezen of luisteren?
- Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!
- Je moest eens weten is nog niet te vinden in de Online Bibliotheek, maar vele andere titels van Gillian King al wel!
- Heb je een abonnement op Storytel of KoboPlus? Daar is het boek op terug te vinden!