Ik reis alleen van Samuel Bjørk

Titel: Ik reis alleen | Serie: Munch & Kruger – deel 1 | Auteur: Samuel Bjørk | 
Uitgever: Luijting Sijthoff | Jaar van uitgave: 2015 | ISBN: 9789024565559 Taal: Nederlands | 
Pagina’s: 399 | Genre: Thriller | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat ‘Ik reis alleen’ over?

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst ik reis alleen.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…


‘Ga dit boek nou eens lezen!’

De afgelopen jaren is Ik reis alleen me vaak aangeraden om te gaan lezen. Door de meiden van de boekenclub, mijn collega’s en laatst las een vriend dit boek en daarmee kwam het weer op mijn radar. Tijdens een van mijn struintochten door de kringloopwinkel zag ik Ik reis alleen staan. Alsof het een teken was, belandde hij zomaar in mijn mandje. Met een ‘nieuwe boeken’-stapel reikend tot het plafond was het alleen nog de vraag wanneer ik dit boek dan ging lezen. Gelukkig heeft het boek niet lang hoeven wachten voor ik hem weer op pakte, want ik had zin in een thriller en eindelijk luisterde ik naar alle gegeven adviezen om die moet nou eindelijk eens te gaan lezen.


Ik reis alleen tegenover vele personages

De titel doet vermoeden dat dit boek over één iemand kan gaan, maar niets is minder waar. Bjørk stopt zijn boeken vol met vele personages. Als je halverwege het boek denkt dat iedereen wel geïntroduceerd is dan heb je het mis. Het gehele boek door worden er nieuwe verhalen gestart en personages toegevoegd. Ik vond het soms wat overvloedig, wat dan ook direct het enige is wat in overvloed wordt gebruikt. De schrijfstijl van Bjork staat niet bol uitgebreide omschrijvingen van de omgeving, het is een vrij minimalistische schrijfstijl. Tegelijkertijd prikkelt het wel je fantasie, omdat het een hoop aan de verbeelding overlaat.


Slowburner met veel vragen

Ik reis alleen is opgedeeld in 7 delen en bevat zoveel cliffhangers dat je door blijft lezen. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam richting de oplossing van de puzzel. Toch bleef ik aan het einde van het boek met best veel vragen en losse eindjes zitten. Dat vind ik vervelend, want het liefst wil ik dat alles netjes afgerond is en ik het boek achter me kan laten als het uit is.


beoordeling van ik reis alleen

Ik heb genoten van een heerlijke slowburner en las eigenlijk voor het eerst een Scandinavische thriller. De vele personages voelde voor mij wat overdadig, terwijl de schrijfstijl juist minimalistisch is. De opbouw, cliffhangers en plottwist maken het tot een prima verhaal, maar omdat ik met nog veel vragen bleef zitten is dit geen 5 sterren boek voor mij.

Meer van Samuel Bjørk lezen?

  • Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!
  • In de Online Bibliotheek staan de eerste drie titels in de Munch & Kruger serie.
  • Maar ook via: Bookbeat, Nextory en Storytel kan je vier boeken over Munch en Kruger lezen of luisteren
  • Je kunt de boeken ook via mijn affiliate link bij Bol.com bestellen

meer
artikelen