Hoe ziet een module er binnen de Schrijversacademie uit?

Zes weken geleden schreef ik mijn eerste blog over mijn start aan de Schrijversacademie. Vandaag geef ik jullie antwoord op de vraag: Hoe ziet een module er binnen de Schrijversacademie uit?

Dit jaar, 2022, is voor mij het jaar van een aantal grote stappen en veel nieuwe ervaringen. Een van die grote stappen is dat ik weer terug de schoolbanken in ben gegaan. Via de Schrijversacademie volg ik de aankomende maanden de basismodule en wil ik uiteindelijk de specialisatie ‘Redactie’ gaan volgen. Gedurende deze opleiding ga ik jullie af en toe bijpraten over mijn belevenissen!

Benieuwd naar mijn eerste lesdag? Hier vind je het bijbehorende artikel


Hoe ziet een module er binnen de Schrijversacademie uit?

Eind maart ging ik voor het eerst sinds jaren weer naar school en na drie intensieve uren in het prachtige gebouw aan het Vondelpark, werden we met een vol hoofd de wijde wereld weer ingestuurd. De zes weken tussen de start- en slotbijeenkomst van de eerste module wordt gevuld met twee keer een cyclus van drie weken. Twee weken schrijven, een week feedback geven en dat twee keer. Via Instagram heb ik meerdere vragen gekregen over hoe zo’n module bij de Schrijversacademie precies in elkaar zit en hier is het uitgebreide antwoord op jullie vraag: Hoe ziet een module er binnen de Schrijversacademie uit?


Module 1: ontwikkel je eigen stijl

De eerste module staat volledig in het teken van het ontwikkelen van je eigen stijl. Ongetwijfeld heb je al een eigen stijl, maar ben je je daar nog niet bewust van. In de startbijeenkomst, maak je behalve kennis met de groep en de docent, ook kennis met verschillende technieken om je eigen stijl te ontdekken. Deze oefeningen heb ik de zes daarop volgende weken nog meegenomen in mijn achterhoofd.


Hoe ziet een module er uit?

Al binnen een week breekt het eerste spannende moment aan. Je levert de eerste opdracht in bij de docent en jouw studiegenoten krijgen deze tekst niet te zien. Vet spannend! Afhankelijk van de feedback moet je dit stuk nog eens herschrijven en opnieuw inleveren, maar bij mij werd mijn tekst in één keer goed gekeurd. Om tot een eerste tekst te komen doorloop je verschillende stappen die je helpen bij het opbouwen van de betreffende scène. Je wordt dus niet helemaal ineens voor de leeuwen gegooid.


Daarna met de billen bloot bij je medestudenten

In de tweede week lever je een opdracht in die zichtbaar is voor je medestudenten. Dat zorgt er dus voor dat jij ook de stukken van hen kunt zien. Het geeft een leuk beeld in de verschillende stijlen die gehanteerd worden. Daarnaast zie je bijvoorbeeld ook dat je niet de enige bent die moeite heeft met het schrijven in een bepaalde vorm. Ook in deze week wordt er door middel van verschillende kleine stappen door je opdracht heen geloodst, zodat je aan het eind drie keer hetzelfde stuk tekst in drie totaal verschillende vormen aanlevert.


En dan begint het feedbacken

De derde week kan je alle tijd nemen om, in mijn geval, acht stukken van feedback te voorzien. Ik besloot om per dag maximaal twee stukken te doen, omdat het een best intensieve taak is en mijn focus niet perse de beste is. Het is erg tof om acht totaal verschillende stukken te lezen. In onze groep heeft iedereen wel een vrij duidelijke en herkenbare stijl. De een leest makkelijker weg dan de ander, maar dat maakt het geven van feedback ook afwisselender. In principe kijk je alleen inhoudelijk naar de tekst, maar omdat ik Chef Taal ben let ik ook op de spelling en grammatica.


Schrijversacademie: De tweede ronde

In drie weken tijd doorloop je een cyclus die je per module twee keer doet. Uiteraard zijn de opdrachten in het tweede rondje anders, maar het principe blijft hetzelfde; Elke week een stukje literatuurstudie, opdracht 1 inleveren bij de docent, opdracht 2 inleveren bij je medestudenten en in de derde week aan de slag met feedback geven. Daarnaast zijn er ook nog opdrachten die je vrijblijvend kunt doen. Deze hoef je niet in te leveren en worden in principe ook niet van feedback voorzien. In de basis is dit hoe een module er bij de Schrijversacademie uit ziet.


De slotbijeenkomst van de module

Hoe ziet een module er binnen de Schrijversacademie uit?

Na zes weken zie je elkaar weer in het echt en bespreek je een van de opdrachten die je bij de docent hebt ingeleverd. Het leuke hieraan vond ik dat je hierdoor een lijn ziet in de verhalen die men schrijft. Ik schrijf bijvoorbeeld mijn stukjes over Lotte, een alleenstaande vrouw van eind dertig met drie kinderen. Haar man Toine is overleden, maar hij had één grote wens: Angel’s Landing beklimmen in Zion NP. In het stukje dat mijn medestudenten al gelezen hadden, schreef ik over de twijfel die Lotte haar familie uitsprak over haar idee om in haar eentje deze hike te gaan doen. In het stuk wat we bespraken in de slotbijeenkomst schreef ik over Lotte die op de top stond van Angel’s Landing. Al die losse stukjes bij elkaar leveren uiteindelijk een verhaal en een compleet beeld op! En dit was niet alleen bij mij het geval, maar ook bij anderen werd het beeld completer. Heel tof!


P.S. Yes, hier sta ik zelf op de top van Angel’s Landing


Op naar module 2 van de schrijversacademie

Volgende week zien we elkaar weer en maken we een start met module 2. In deze module gaan we aan de slag met het vormgeven van het verhaal. Ik neem Lotte en Toine ongetwijfeld mee om hun verhaal verder uit te bouwen!

Mocht je nog vragen hebben over de opleiding? Stel ze gerust! Je mag me een mailtje via info@joyceleestboeken.nl sturen of een DM op Instagram

Wil jij meer informatie over de opleidingen bij de Schrijversacademie? Klik hier!

meer
artikelen