Het zolderkamertje aan de Bloemgracht van Mia Zomerdijk

Titel: Het zolderkamertje aan de bloemgracht | Auteur: Mia Zomerdijk | Uitgever: Luijting-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2022 | ISBN: 9789021030623 | Taal: Nederlands | Genre: Feelgood | Bron: eBook via KoboPlus


Waar gaat ‘het zolderkamertje aan de bloemgracht over?

Wanneer Cilla en Nick oog in oog komen te staan met een deurwaarder, zetten ze hun relatie op het spel om hun geldproblemen op te lossen. Maar is geld meer waar dan liefde? Cilla en Nick wonen samen in het knusse zolderkamertje aan de Bloemgracht. Ze zijn heel gelukkig met elkaar, leven minimalistisch en hechten meer waarde aan tijd dan aan geld. Maar hun droomleven valt in duigen als op een dag een deurwaarder aanbelt met de mededeling dat ze een enorme schuld hebben. Hoe gaan ze dat oplossen nu Cilla werkloos is en Nick alleen pizza’s bezorgt, maar nog niets verdient met zijn grote passie: zijn muziek? Dan ziet Cilla op tv een trailer van het nieuwe realityprogramma Herstart dat mensen met problemen helpt. Het enige wat ze moeten doen is een paar relatieproblemen verzinnen, financiële moeilijkheden hebben ze toch al. Tot hun grote blijdschap worden Cilla en Nick voor het programma geselecteerd en beginnen ze aan hun ‘neppe’ leven, wat best goed gaat: ze hebben er lol in en ze weten waarvoor ze het doen. Maar wanneer de eerste aflevering op tv verschijnt, komt Cilla erachter dat hun verzonnen relatieproblemen toch niet zo verzonnen zijn als ze dacht…


Dat zolderkamertje aan de bloemgracht

Zet twee uit de kluiten gewassen al lang geen studenten meer op een zolderkamertje en kijk wat er dan gebeurt: Nick & Cilla zijn het studentenleven al een aantal jaar ontgroeid, maar leven het liefst hun hele leven als dat van de zorgeloze student. Tot blijkt dat het zorgeloze studentenleventje wordt ingehaald door de harde realiteit. En daar krijgt deze feelgood wat scherpje randjes uit onze maatschappij mee.


Schop onder de kont

Zomerdijk, een pseudoniem van Iris Boter, zet met Cilla en Nick twee volwassenen neer die wel een schop onder hun kont kunnen gebruiken. Hoewel ze vol zitten met mooie idealen en toekomstbeelden, leven ze het leven ook bij de dag. Zorgeloos en zonder zorgen. Heerlijk lijkt me dat, maar ik weet dat de realiteit je vaak toch inhaalt en dat is ook het geval bij Cilla en Nick. Gedurende de eerste hoofdstukken heb ik ze regelmatig een schop onder hun kont willen geven: Cilla nog iets meer dan Nick.


Instagram, reality tv en radio bepalen ons sociale leven

En daar speelt Zomerdijk goed mee in deze fijne feelgood. De twee besluiten dat hun enige manier om weer terug in dat zorgeloze leventjes te komen is om mee te doen aan een realityshow. Een show waarin er een hoop wordt geregisseerd en de echte Nick en Cilla langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Na de wake-up call die Cilla krijgt gedurende het programma, kabbelt het verhaal een beetje voort naar het einde. Maar het einde maakt dan weer een hoop goed!


BEOORDELING van het zolderkamertje aan de bloemgracht

Met Het zolderkamertje aan de Bloemgracht levert Zomerdijk een lekkere feelgood, waarin de huidige maatschappij op soms karakteristieke wijze wordt neergezet. Ik had persoonlijk zelf het verhaal ook vanuit Nick zijn kant willen lezen. Eenmaal in het verhaal getrokken, lees je het ook lekker vlot uit. Achteraf weet je waarschijnlijk een ding zeker: ik doe nooit mee aan een reality programma!


Wil je het zolderkamertje aan de bloemgracht zelf lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal en ga snel naar je eigen boekhandel om dit boek te kopen!
  • Het zolderkamertje aan de Bloemgracht is als e-book en als luisterboek te lenen in de Online Bibliotheek.
  • Maar ook via: Kobo Plus, BookbeatNextory en Storytel

meer
artikelen