Landgoed Rosaville #1 Het Koetshuis – Karin Quint

Titel: Het Koetshuis | Auteur: Karin Quint | Uitgever: Luijting-SijthoffJaar van uitgave: 2021 | 
ISBN: 9789024596263 | Verteller: Sanne Bosman | Duur: 11 uur en 16 minuten
Taal: Nederlands | Genre: Feelgood | Bron: Bookchoice


Waar gaat ‘Het koetshuis’ over?

Historica Laura woont op het schitterende Rosaville, een landgoed met verhalen in alle hoekjes. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder? Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen – en niet alleen voor haar… Wat Laura nog niet weet is dat in het koetshuis alles samenkomt, niet alleen in het verleden, maar ook in het nu!


Een moderne historische roman

Door het lezen van de flaptekst van het Koetshuis werd bij mij de verwachting gewekt dat het een verhaal zou worden waar heden en verleden door elkaar heen zouden lopen en uiteindelijk in elkaar over zouden lopen. Een beetje een Riley-vibe kreeg ik er bij. Die verwachting werd niet helemaal ingelost. Het verleden kwam alleen naar voren via dagboek fragmenten, maar er werd niet letterlijk geschakeld tussen heden en verleden. Ik had daardoor wellicht wat moeite om in het boek te komen, omdat ik zat te wachten op de flashbacks die niet kwamen


Laura en haar aversie tegen de tv-industrie

Los van bovengenoemde is het verhaal over Laura en het uitzoeken van het archief van de Boyard’s een onderhoudend verhaal. Vanaf het eerste moment weet je wel waar het verhaal gaat eindigen, maar Quint heeft er een interessante plottwist in verwerkt. Het is deze plottwist die het karakter van Tom Boyard de diepte geeft die het nodig heeft. Ik kon me minder inleven met Laura, die ik toch wat oppervlakkig bleef vinden. Wellicht hangt dit ook samen met dat ik het boek geluisterd heb en de verteller toch een bepaald soort stem en vibe meegeeft aan een karakter. Ik vond Laura een beetje een zeurpiet daardoor.


Een landgoed met een koetshuis

Een van de redenen waarom ik deze serie wilde gaan lezen is dat ik zelf in een gebied woon met veel landgoederen die ook koetshuizen en theekoepels hebben. Het is heerlijk om over zo’n landgoed te dwalen en je gedachte de vrije loop te laten over hoe het er vroeger aan toe ging. Nu zag ik dat deel 2, de Theekoepel, zich afspeelt in het verleden. Het zelfde landgoed, andere tijd, andere personages!


BEOORDELING van het koetshuis

Hoewel Het Koetshuis niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed, vond ik het een prima boek om te luisteren. Doordat het tweede deel ook prima als standalone gelezen kan worden, ga ik zeker verder in deze serie. Ik ben benieuwd naar meer verhalen over het landgoed Rosaville, maar ik ga deel 2 wel zelf lezen in plaats van luisteren.


Wil je het koetshuis zelf lezen of luisteren?

meer
artikelen