Het is hier helemaal (niet) perfect van Carlie van Tongeren

Titel: Het is hier helemaal (niet) perfect | Auteur: Carlie van Tongeren | Uitgever: BlossomBooksJaar van uitgave: 2021 |
ISBN: 9789463493093 | Pagina’s: 364 | Genre: Young Adult | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat ‘het is hier helemaal (niet) perfect’ over?

Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Reisdoelen: een succes maken van haar vrijwilligerswerkproject én Instagram-account met bijna 10.000 volgers. Eenmaal in Indonesië haalt ze bergen likes binnen met haar perfecte Instagram-feed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje.

Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project dat maar niet van de grond komt, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reis, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar feed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die niet lijkt te begrijpen hoe belangrijk Yara’s reisdoelen zijn. Hij heeft zelf juist helemaal geen doel. Onvoorstelbaar, vindt Yara. Of is hij precies wie ze nodig heeft op deze mislukte droomreis?


Ga mee op reis met Yara

Via de net geslaagde Yara neemt Carlie van Tongeren je mee op een heerlijke reis door Azië. Elk hoofdstuk begint met een plaats, datum en tijdsaanduiding en dat geeft je meteen het gevoel dat je dagboek van Yara leest. En ergens ben ik zelfs vanaf het begin al trots op Yara. Ze gaat gewoon de reis van haar leven maken, ondanks wat het thuisfront er van vindt. Vet stoer! Ooit was ik ook in de waan dat ik een tussenjaar ging nemen én de reis van mijn leven ging maken. Of in ieder geval een stage in het buitenland zou lopen. Maar.. het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.


Het is hier helemaal (niet) perfect

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Yara en al snel ontdek je hoe perfectionistisch Yara is aangelegd. De reis is perfect geregeld, op haar instagram-feed is niets aan te merken en om één foto te kunnen posten, moeten er minstens twintig gemaakt worden. En daar waar Yara in het begin heel erg bezig is met het perfecte plaatje, vergeet ze om de ware schoonheid om zich heen te waarderen. Van Tongeren heeft haar eigen reiservaringen gebruikt in Het is hier helemaal (niet) perfect en dat geeft het verhaal een authentieke twist. Yara blijft niet binnen de gebaande paden van het vrijwilligerswerk en de platgelopen toeristische hotspots, maar belandt uiteindelijk in het echte, rauwe leven.

Ware schoonheid zit in jezelf

Om het perfecte plaatje voor haar Instagram te creëren, verschuilt Yara zichzelf al jaren achter een dikke laag make-up. Een figuurlijke muur om haar niet zo perfecte voorkomen te verhullen. Uren is ze bezig om haar aandoening te verhullen, maar in een land waar de mussen letterlijk van het dak vallen en de luchtvochtigheidsgraad hoog is, blijkt dat een hele kunst te zijn. Tot overmaat van ramp komen ook nog de paniekaanvallen om de hoek kijken, maar gelukkig ontmoet ze Ro en blijkt hij het startpunt te zijn voor de omslag in Yara haar leven.


Realitycheck

Van Tongeren stipt een aantal thema’s aan in het boek, die wat mij betreft goed aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren. Onder andere de druk van sociale media, de druk vanuit ouders omdat zij het beste willen voor hun kind, angststoornis, vitiligo en zelfacceptatie komen voorbij. Onderwerpen die wellicht niet het makkelijkste zijn om over te schrijven of te lezen, maar door de vlotte en aansprekende schrijfstijl voor jongeren, slaagt van Tongeren er in om een heerlijk boek af te leveren. Ik denk dat dit boek jongeren zeker aan het denken kan zetten en ik hoop dat we de wereld allemaal iets minder door ons telefoonscherm gaan aanschouwen.

Beoordeling het is hier helemaal (niet) perfect

Ik ben in een sneltreinvaart door Het is hier helemaal (niet) perfect heen gegaan. Dit kwam door de combinatie van de fijne schrijfstijl van Carlie van Tongeren en de prachtige reis die Yara maakte in zowel Azië als in haar eigen ontwikkeling. Best heftige onderwerpen worden op een mooie manier in het verhaal bewerkt en hoewel ik geen jongere meer ben, zet het ook mij aan het denken: ‘het hoeft allemaal niet zo perfect, laat die telefoon eens wat vaker voor wat het is en hey.. ook ik ben best oké!’

P.S. Zijn Yara en Ro nog steeds bij elkaar? Wat denk jij?

Waardering: 5 uit 5.

Wil je dit boek zelf lezen of luisteren?

  • Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!

meer
artikelen