Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton

Titel: Het huis aan de Herengracht | Auteur: Jessie Burton | Uitgever: LS AmsterdamJaar van uitgave: 2022 | 
ISBN: 9789024586325 | Taal: Nederlands | Genre: Historische RomanBron: Paperback


Waar gaat ‘het huis aan de herengracht’ over?

Het huis aan de Herengracht begint achttien jaar na de gebeurtenissen van Het huis aan de Gouden Bocht, op Thea Brandts achttiende verjaardag. Zij verwelkomt haar volwassenheid met open armen. Thuis is de sfeer gespannen – haar vader Otto en tante Nella maken eindeloos ruzie, de familie Brandt verkoopt hun meubels om te kunnen eten en op Thea’s verjaardag, ook de dag dat haar moeder Maren stierf, dringen de geheimen uit het verleden het heden binnen. Nella is wanhopig op zoek naar een echtgenoot voor Thea om haar toekomst veilig te stellen. Wanneer ze een uitnodiging ontvangen voor het exclusiefste bal van Amsterdam, is ze dolgelukkig – misschien is het lot hen dan toch gunstig gezind? En inderdaad, het bal brengt nieuwe vooruitzichten, maar het lot van de Brandts blijft onzeker. En wanneer Nella een vreemd prikkelend gevoel in haar nek voelt, vraagt ze zich af of de miniaturist terug is.


Het vervolg op het huis aan de gouden bocht

Ergens in een Portugees hotel zag ik een Duits exemplaar van ‘Het huis aan de gouden bocht‘ en de achterkant intrigeerde me enorm, waardoor het boek op de oneindige TBR geplaatst werd. Waar het overigens nog steeds op stond toen ik begon aan het vervolg. Toch heb ik Het huis aan de Herengracht weer weggelegd en heb eerst het eerste deel gelezen. Ik miste een hoop achtergrond informatie, wat voor mij het verhaal beter te begrijpen maakte.


Karaktergedreven verhaal

Burton schrijft met de twee boeken over Nella verhalen die vooral gedreven zijn door de karakters en hun geheimen. Het plot is niet perse leidend en ook zeker niet spannend, maar het gedrag en de ontwikkeling van Nella en Thea zorgt er voor dat ze toch van alles beleven. Wat ik vooral merk is dat Nella Thea wil behoeden voor de fouten die zij maakte op dezelfde leeftijd en er voor wil zorgen dat Thea goed terecht komt in een wereld die niet klaar is voor haar. Uiteraard is Thea lekker rebels en zorgt dat voor genoeg botsingen.


Waar is de miniatuurmaker?

Daar waar het eerste boek het hele mysterie rondom de miniatuurmaker met zich brengt bent, is dat in het tweede deel van ondergeschikt belang. Voor mijn gevoel was dat verhaal nog niet helemaal afgerond, maar Burton koos er voor haar een minder prominente rol te geven. Wat Burton wel fijn doet is de lezer meetrekken in het Amsterdam vroeger. Je zwerft mee door de straatjes, je ziet het straatbeeld levendig voor je en je voelt ook de ogen die Thea achtervolgen.


BEOORDELING van het huis aan de herengracht

Ik raad je aan om eerst ‘Het huis aan de gouden bocht’ te lezen, omdat het zeker het leesplezier van ‘Het huis aan de Herengracht’ vergroot. Verwacht geen verhaal met een spannend plot, maar een historische roman die prettig is geschreven en je echt mee neemt in de gouden jaren van Amsterdam. Een prima boek voor een herfstige middag met je dekentje op de bank, een kop thee en wat ananas 😉

Dank aan LS Amsterdam voor het organiseren van een hele mooie avond, waarbij we Jessie Burton hebben ontmoet. Het interview met haar over het boek gaf een mooi inkijkje in het schrijfproces en keuzes die ze maakte.


Wil je het huis aan de herengracht zelf lezen?

  • Steun lokaal, koop lokaal en ga snel naar je eigen boekhandel om dit boek te kopen.
  • Als je het boek via onderstaande banner aanschaft, dan verdien ik daar een klein bedrag mee. Het kost jou niets extra’s, maar het zorgt er voor dat ik de website kan onderhouden. Dank!

meer
artikelen