Escapades van Steffen Elgersma

Titel: Escapades | Auteur: Steffen Elgersma | Uitgever: BoekscoutJaar van uitgave: 2022 | 
ISBN: 9789464504521 | Taal: Nederlands | Pagina’s: 200 | Genre: Thriller | 
Bron: Recensie-exemplaar ontvangen van de auteur


Waar gaat ‘Escapades’ over?

Jasper Hatrecht en Otto Flinzen zijn surfvrienden. De passie voor de golven verbindt hen met elkaar. Hun leven speelt zich grotendeels af binnen de surfvereniging Surfers Paradise in het plaatsje Kwijnoord. Op een dag lijkt er in één klap een einde te komen aan hun vriendschap als Otto tijdens een avondsurf verdwijnt. Maar dan, maanden later, ontvangt Jasper plotseling een ansichtkaart uit het verre Australië, ondertekend door zijn vriend. Dit is voor Jasper aanleiding tot een zoektocht, waarbij allerlei mensen die om Otto heen staan iets over hem onthullen. Uiteindelijk ontdekt Jasper dat de waarheid een stuk gruwelijker is dan hij ooit voor mogelijk had kunnen houden.


Roman of thriller?

Escapades is het debuut van Elgersma en wordt gepresenteerd als een Nederlandse surfroman, maar ik ben van mening dat dit boek beter past in het hokje thriller. Dat het een boek rondom surfen betreft is in elk geval geen twijfel over; op de voorkant prijkt een surfboard en het verhaal zelf staat bol met surftermen en bijpassende metaforen over het leven. Laat je overigens niet verrassen door de ‘maar’ 200 pagina’s die dit boek telt, met een klein lettertype en nauwelijks witregels weet Elgersma veel verhaal in weinig bladzijdes te krijgen.

Soms wilde ik dat het leven een film was. Bij het woord Action! deed je de scène gewoon opnieuw, maar dan wel net weer een beetje anders.

Escapades – Steffen Elgersma

De escapades van Flinzen

Vanuit het perspectief van Jasper Hatrecht wordt het verhaal over Otto Flinzen uit de doeken gedaan. Een verhaal bol van verwijzingen naar Nietzsche en de Rolling Stones (en meer oude rockers) brengt de lezer terug naar voor de verdwijning van Otto en vertelt hoe de vriendschap van Jasper en Otto aan een zijden draadje komt te hangen door de keuzes die Otto in het leven maakt. Vooral in het eerste gedeelte van het boek wordt er veel afgewisseld tussen heden en verleden en dat zorgt er voor dat je als lezer er goed bij moet blijven.

Ik wil niet zo’n bellenblaasbestaan, waarbij je al je dromen op een gegeven moment stuk voor stuk uiteen ziet spatten.

Escapades – Steffen Elgersma

Upside downunder

Op ongeveer zeventig procent van het boek komt er echt vaart in de ontwikkelingen rondom de verdwijning van Otto als Jasper en Eva besluiten naar Australië af te reizen. Daar waar iedereen altijd ronduit enthousiast is over Down Under, weet Elgersma een totaal ander beeld van dit land te creëren. Passend bij het verhaal krijg je als lezer een ronduit deprimerend beeld over het uitgestrekte niets wat Australië ook te bieden heeft.

Gisteren bonkte de zomer nog op de deur, vandaag is de herfst een ongenode gast die op de stoep staat en mij in het gezicht lijkt te willen spugen.

Escapades – Steffen Elgersma

Escapades tot het einde

Hoewel Escapades een lange aanloop nodig heeft voordat het echt in de actiestand schiet, leest het gehele boek vrij makkelijk weg en dat heeft alles te maken met dat je als lezer in eerste instantie meer wilt weten over het verdwijnen van Otto. Er heerst het gehele boek een onderhuidse spanning. Eenmaal aanbeland in Australië hoop je op een happy end. De grootste verrassing van het boek vindt dan ook plaats aan het einde met een plottwist die de oplettende lezer al aan had zien komen.


BEOORDELING van Escapades

Met dit debuut levert Elgersma een wolf vermomd in schaapskleren af. Wie denkt op basis van de voorkant dat dit een zoetsappig romannetje wordt, komt al snel bedrogen uit. De bloemrijke schrijfstijl en lange glooiende zinnen van Elgersma weet de lezer van begin tot eind te boeien. Escapades is een verhaal over macht, intrige, drugs en vriendschap tegen de achtergrond van het Nederlandse surferswereldje.


Wil je dit boek zelf lezen of luisteren?

  • Escapades kan je aanschaffen via website van Boekscout
  • In de Online Bibliotheek is Escapades nog niet terug te vinden

meer
artikelen