Doe is 'ns eens normaal!

Ik zie het nog wel eens (haha) verkeerd gaan. En niet zo af en toe, maar eigenlijk steeds vaker. Ik vind het zelfs een van de lelijkste fouten in onze taal. Ik leg je uit welke betekenissen eens allemaal heeft, waar de verwarring vandaan komt en hopelijk doe jij het daarna nooit meer verkeerd!

Eens heeft zoveel betekenissen

Eens kan je op zoveel manieren gebruiken, dat je best door de bomen het bos niet meer kunt zien. In plaats van eens kan je ook een keer, zelfs niet of ooit gebruiken. Het kan ook betekenen dat je dezelfde mening deelt of het kan helemaal geen betekenis hebben.

Voorbeeldzinnen met eens

Zie jij welk alternatief in bovenstaande zinnen gebruikt is?

Je kunt eens ook afkorten!

Je mag het woord eens ook afkorten tot ‘ns en ‘s en daar mee komt de verwarring met het gebruik van is in plaats van eens. Is gebruik je als werkwoord in de derde persoon enkelvoud: Hij is jarig, zij is mijn buurvrouw, dat is jouw auto. 

Het is dus niet..

Wat je eigenlijk zegt met bovenstaande zinnen is dat Geef hier is, Doe normaal is en Spring in de lucht is. Oeps! 

Ten slotte wil ik je bedanken

Mij bedanken, hoor ik je zeggen? Ja! Voor het lezen van deze taaltip. Blijkbaar ben je met een tekst bezig, want anders was je hier hoogstwaarschijnlijk niet terecht gekomen. Kan je wat hulp gebruiken bij de tekstuele puntjes op de i? Neem vrijblijvend contact met mij op en we bespreken samen de mogelijkheden rondom jouw tekst.

Ik vind het leuk als je even laat weten wat je van deze taaltip vond. Elke week deel ik een taaltip met je via mijn blog, maar ook via Instagram. Ik vind het leuk als je me daar volgt!

meer
artikelen