Een van ons liegt van Karen M. McManus

Titel: Een van ons liegt | Auteur: Karen M. McManus| Uitgever: Van Goor | Jaar van uitgave: 2019
ISBN: 9789000365272 | Taal: Nederlands | Pagina’s: 302 | Genre: Young Adults | Bron: Geleend van de Bibliotheek

Waar gaat ‘Een van ons liegt’ over?

Wat gebeurt er als vijf vreemden een klaslokaal ingaan en maar vier er weer levend uitkomen?
Op maandagmiddag moeten vijf leerlingen van Bayview High nablijven. Bronwyn, de nerd, haalt hoge cijfers en houdt zich altijd aan de regels. Addy, de diva, is de ideale Homecoming-prinses. Nate, de crimineel, heeft een voorwaardelijke straf voor drugsdelen. Cooper, de atleet, is de sterspeler van het honkbalteam. Simon, het buitenbeentje, heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld.

Simon komt het klaslokaal nooit meer uit. Voor het uur om is, is hij dood. En volgens de politie was het geen ongeluk. Simon was van plan om op dinsdag smeuïge roddels de wereld in te sturen over precies deze vier medeleerlingen. En dat maakt hen verdachten in een moordzaak. Allemaal hebben ze een motief. Allemaal hebben ze iets te verbergen. Een van hen liegt.Allemaal hebben ze een motief

In Een van ons liegt volg je, na de dood van Simon, de vier verdachten in deze zaak. Allemaal hebben ze een motief en dat motief komt gaandeweg het boek naar voren. En ze kunnen het ook allemaal gedaan hebben, want zij waren de enige die op dat moment met Simon in het lokaal waren. Een van hen is de moordenaar en allemaal zijn ze even gedreven om uit te zoeken wie de moordenaar is.

Met dit boek sluit McManus goed aan bij de leefwereld van jongeren. Social Media speelt een grote rol in hun leven en brengt vaak ook negatieve aspecten met zich mee. AboutThat is een voorbeeld van een medium waarop je liever geen grote rol speelt. Roddels verspreiden zich snel, worden vaak uit hun verband getrokken en zijn over het algemeen eenzijdig. Op AboutThat is geen ruimte voor wederhoor en dat maakt het angstaanjagend voor alle leerlingen.


Allemaal hebben ze iets te verbergen

Simon heeft AboutThat ontwikkelt en dat heeft er voor gezorgd dat iedereen bang voor hem is. Hij legt geheimen bloot alsof het niets is en iedereen heeft iets te verbergen. Zo ook Bronwyn, Addy, Cooper en Nate. Geheimen waarvan ze liever niet willen dat deze openbaar gemaakt worden en daarmee worden ze stante pede de hoofdverdachten. Je beleeft de zoektocht naar de moordenaar vanuit de vier verschillende perspectieven die de hoofdpersonen te bieden hebben en daarnaast zijn er nog een flink aantal extra karakters. Het is even goed op letten in het begin wie wie is en welk clubje er om heen hoort.

De vier leerlingen zijn het stereotype nerd, atleet, crimineel en queen die we in alle series voor bij zien komen en McManus slaagt er niet in hen uit te diepen en tot leven te brengen. Elke leerling heeft zijn grote thema als probleem en dat maakt het soms wat te veel, waardoor het allemaal oppervlakkig blijft.

beoordeling Een van ons liegt

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik Een van ons liegt ben gaan lezen, omdat de Netflix releasedatum er aan zat te komen. Ik lees graag eerst de boeken voor er een verfilming van komt. Daardoor valt soms de verfilming wat tegen, omdat het beeld dat je in je hoofd schetst niet overeenkomt met de visie van de makers. Tot nu toe heb ik één aflevering gezien en had ik vooral een totaal andere Addy in mijn hoofd.

In het boek wisselen de vier elkaar af qua perspectief. Niet per hoofdstuk, maar binnen het hoofdstuk wordt meerdere keren een switch gemaakt. Ik had daar zelf wat moeite mee. Meer dan twee perspectieven heeft niet mijn voorkeur. Het zorgde er voor dat ik wat lastig in het boek kwam. Ik sta niet direct te springen om het vervolg te gaan lezen en tot nu toe heb ik aflevering twee ook nog niet aangezet op Netflix. Het plot is sterk, de uitwerking voor mij iets minder.

Meer van karen m. Mcmanus lezen?

  • Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!
  • Ook te vinden via KoboPlus

meer
artikelen