Titel: Een steekje los | Auteur: Iris Ter Haar | Uitgever: BlossomBooks | Jaar van uitgave: 2022 |
ISBN: 9789463492713 | Taal: Nederlands | Pagina’s: 232 | Genre: Non-fictie | Bron: Exemplaar gekregen van de auteur
Waar gaat ‘Een steekje los’ over?
‘Adem in, twee, drie, adem uit, twee, drie, vier. Herhaal ik als een mantra in mijn hoofd. Ik probeer mijn longen te vullen, maar de typische ziekenhuislucht lijkt steeds minder zuurstof te bevatten.’
Fris afgestudeerd psycholoog Iris ter Haar begint vol goede moed aan haar carrière als ondernemer. Voor de buitenwereld lijkt alles haar goed af te gaan, maar ongemerkt wordt haar wereld kleiner en kleiner, tot ze haar huis niet meer uit durft. Als bezigheidstherapie borduurt ze zich de blaren op de vingers terwijl ze op een eindeloos lijkende wachtlijst staat voor een psycholoog. In 2018 krijgt ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Inmiddels heeft Iris een succesvolle borduurwebshop en lukt het haar (meestal) weer om zonder klamme handen de deur uit te gaan. In dit boek vertelt ze op luchtige wijze hoe het is om opgeslokt te raken door angsten tot je jezelf verliest. Maar ook hoe ze – met ups en downs – de draad weer oppakt. Inclusief handige lijstjes met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, hoe je een wachtlijst doorkomt en de wetenschap achter angststoornissen.
Hoofdzakenserie van Blossom Books
Hoofdzaken is een serie non-fictie boeken die elk een ander stoornis van de DSM-5 op een luchtige wijze bespreekbaar maakt. De DSM-5 is volgens Iris een soort bijbel onder de klinisch psychologen, waarin je alle psychische stoornissen met hun symptomen en welke effectieve behandelingen daar bij horen. Met de vijf boeken die tot nu toe zijn uitgegeven komen angst- en paniekstoornis, ADHD, autisme en borderline aan bod.
Een steekje los
Een steekje los is gelukkig niet het zoveelste zelfhulpboek, maar biedt een eerlijk en realistisch inkijkje in het leven van Iris. Van de ontwikkeling van de stoornis, het moeten dealen met de idioot lange wachtlijsten tot de behandelingen zelf. Verschillende therapievormen komen een bod, maar ook wat de invloed van angst is op haar relatie met onder andere haar vriend. Ik vond het heel verhelderend om te lezen en zelfs af en toe behoorlijk confronterend.
Vergelijken met mijn eigen traject
Doordat ik zelf ook in een traject zit met een psycholoog ga je het onbewust toch met elkaar vergelijken. Ook ik heb het allemaal veel te ver laten komen voor ik aan de bel durfde te trekken voor hulp en die lange wachtlijsten zijn mij niet onbekend. Het onbegrip vanuit verschillende kanten herken ik ook, maar bovenal het volgende stuk wat Iris schreef riep bij mij heel veel herkenning op: “Ik was gewend om leuk, aardig, makkelijk en meegaand over te komen. Het toneelstuk dat ik mijn leven lang al opvoerde was mijn vaste script geworden en ik kon het ook hier in de gesprekskamer niet los laten.”
Beoordeling een steekje los
Zelfhulpboeken ga ik graag uit de weg, maar Een steekje los geeft op een hele fijne manier een goed beeld van angst- en paniekstoornissen. Doordat ik mezelf tot op zekere hoogte redelijk kon herkennen in het verhaal, ga ik dit boek zeker aanraden bij mensen in mijn omgeving. Zodat ook zij meer inzicht krijgen in hoe het in mijn hoofd er aan toe kan gaan en daarmee meer begrip en bewustwording te creëren.
Dankjewel, Iris, voor een exemplaar van Een steekje los!