Het boek van verloren namen van Kristin Harmel

Titel: Het boek van verloren namen | Auteur: Kristin Harmel | Uitgever: Boekerij | Jaar van uitgave: 2021
ISBN: 9789022591536 | Taal: Nederlands | Pagina’s: 400 | Genre: Historische Roman | Bron: Paperback uit eigen collectie

Waar gaat ‘het boek van verloren namen’ over?

Eva Traube Abrams, een bibliothecaresse in Florida die eigenlijk al aan haar pensioen toe is, ruimt op een ochtend boeken op als haar oog valt op een foto in een openliggend tijdschrift. Ze verstijft; het is een afbeelding van een achttiende-eeuws religieus boekwerk dat ze herkent als ‘het boek van verloren namen’. Het bijbehorende artikel gaat over plundering van Europese bibliotheken door de nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog – iets wat Eva zich levendig herinnert – en de inspanningen van hedendaagse onderzoekers om belangrijke boeken aan hun rechtmatige eigenaren terug te geven.

Het boek, dat zich nu in Berlijn bevindt, lijkt een soort code te bevatten, maar onderzoekers weten niet wat die betekent. Alleen Eva kent het antwoord op die vraag: in de oorlog hielp ze Joodse kinderen aan de nazi’s te ontkomen. Daarvoor hadden de kinderen een nieuwe naam nodig. Om hun ware identiteit niet voor altijd verloren te laten gaan, werd die gecodeerd en verborgen in ‘het boek van verloren namen’. Na de oorlog heeft Eva haar oorlogsherinneringen diep weggestopt. Heeft ze nu de kracht om terug te keren naar die traumatische tijd en de waarheid te onthullen?Vluchten voor je zelf een verloren naam wordt

Het boek van verloren namen van Kristin Harmel is een historische roman en speelt zich in de tijd van de grote razzia’s in Parijs. Eva is Joods en weet met een beetje geluk te ontkomen en samen met haar moeder reist ze af naar een klein dorpje richting de Zwitserse grens. Haar vader wordt wel afgevoerd en samen met haar moeder bedenkt ze een plan om haar vader weer te bevrijden. Door haar uitzonderlijke talent in het vervalsen van papieren blijkt ze al snel van onschatbare waarde voor het verzet. Het dorpje waar ze in beland zijn, speelt een cruciale rol in het verplaatsen van met name kinderen van het bezette Frankrijk naar het onafhankelijke Zwitserland.


Jezelf verliezen in het heden

Hoewel het verhaal zich grotendeels afspeelt in de jaren ’40, wordt er af en toe geschakeld naar het heden. Tegenwoordig is Eva Abrams een weduwe, werkt ze in de bibliotheek in Florida en heeft ze een zoon. En ze is bijna vergeten wie Eva Traube ook al weer was. Bij toeval ontdekt ze een artikel over het boek dat zij gebruikte om bij te houden welke kinderen ze verplaatst hebben. De huidige eigenaar, de bibliotheek in Berlijn, is benieuwd naar het verhaal achter het boek en de code die ze maar niet kunnen kraken. Eva voelt zich geroepen om op hoge leeftijd af te reizen naar Berlijn, maar haar zoon ziet de noodzaak er niet van in.


Oude liefde roest niet

Gedurende het onderduiken groeit Eva uit van een ietwat onzeker jongvolwassen vrouw naar een vrouw die stevig in haar schoenen staat. Daar waar ze eerst wat terughoudend was over haar werk voor het verzet, wil ze gaandeweg meer en meer betekenen voor de kinderen. Gedreven door de liefde voor de kinderen gaat ze steeds gevaarlijkere missies aan. Ook hier in zie je haar groei terug. De eerste keer moet ze door haar onervarenheid nog gered worden door Remy, maar laten staat ze samen met hem haar mannetje.

De focus van het boek ligt met name op het verzet en het werk wat Eva daar voor deed, maar onlosmakelijk daarmee verbonden is het liefdesverhaal met Remy. Samen werken ze uren en uren aan het vervalsen van documenten en redden ze vele strijders en kinderen. Tot ze elkaar uit het oog verliezen en elkaar nooit meer dreigen te zien.

beoordeling van het boek van verloren namen

Het boek van verloren namen las ik voor de Boekenclub. Sinds augustus 2019 komen we eens in de zes tot acht weken bij elkaar. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we het héél gezellig hebben en weinig inhoudelijk over het boek bespreken. Toch lezen we met (over het algemeen) veel plezier de boeken. Dit boek heb ik ingebracht en het is toch altijd spannend wat de andere meiden er van vinden. Gelukkig viel het boek meer dan goed in de smaak bij de dames!

Als het thema WOII je niet ligt, dan moet je dit boek niet oppakken, maar lees je hier wel graag over dan moet je dit boek niet overslaan. Het belicht een interessant thema en het wordt op een fijne manier geschreven. Je merkt dat Harmel veel onderzoek heeft gedaan naar het onderwerp. Ik heb genoten van dit verhaal en las het in (bijna) een adem uit!

Meer van kristin Harmel lezen?

  • Steun lokaal, koop lokaal! En bestel het boek via je eigen favoriete boekhandel!
  • Er zijn geen boeken van Kristin Harmel beschikbaar in de Online Bibliotheek
  • Maar wel via: KoboPlus, Nextory en Storytel

meer
artikelen