teksten corrigeren
Blog

Teksten corrigeren: Meerwaarde voor een beginnend auteur?

Al jaren loop je met een fantastisch idee voor een boek in je hoofd en eindelijk heb je dat idee om weten te zetten op papier. Bloed, zweet, tranen en wellicht veel tijd heb er in gestoken en nu ben je toe aan de volgende stap. Het uitgeven van je boek is natuurlijk ultiem, maar uiteindelijk pas de laatste stap in het gehele proces. Of jouw manuscript wordt omgezet tot een boek bij een gevestigde uitgeverij of je kiest voor het uitgeven in eigen beheer, het laten corrigeren van jouw teksten is altijd een meerwaarde.. Ik vertel je graag wat ik doe en hoe jou dit een voorsprong kan geven op andere auteurs!


Uitgeven in eigen beheer of bij een gevestigde uitgeverij

Je hebt je manuscript af en vol goede hoop stuur je deze op naar verschillende gevestigde uitgeverijen. Het grote voordeel is dat de uitgeverij alles voor je regelt: redactie, correctie, vormgeving, verkoop en promotie. Super handig! Toch kleven hier ook nadelen aan. Grote uitgeverijen krijgen vele manuscripten toegestuurd en daardoor moet je lang wachten op een reactie. Dit kan wel vier maanden duren. En dan heb je wellicht een mailbox vol afwijzingen. Het kan zijn dat de uitgever de moeite neemt je van wat feedback te voorzien, maar de kans is groter dat je een standaard afwijzing ontvangt waar je niks mee kunt. Gelukkig zijn er manieren waarop je jouw kans iets kunt vergroten.


Zorg voor correct Nederlands

Een van de eisen van een uitgever is dat het manuscript in correct Nederlands wordt aangeleverd. Een manuscript vol taal- en spelfouten kan er voor zorgen dat er niet meer gekeken wordt naar de inhoudelijke kwaliteit van jouw verhaal. De lezer bepaalt uiteindelijk hoe erg je afgerekend wordt op de gemaakte fouten, maar een aloud gezegde leerde ons: voorkomen is beter dan genezen. En bij dat voorkomen kan ik je van dienst zijn!


Verschil tussen het corrigeren en redigeren van teksten

Je tekst is af, maar jij hebt je tekst inmiddels zo vaak gelezen dat je je eigen fouten niet meer ziet. Blindstaren op je eigen tekst overkomt iedereen, zelfs mij! Daarom is het fijn dat je een corrector in kan schakelen die jouw teksten kan corrigeren. Let wel, er zit een groot verschil tussen het corrigeren en redigeren van je tekst. Bij het corrigeren van een tekst kijk ik niet naar de inhoudelijk kant van het verhaal, terwijl dat bij het redigeren wel wordt meegenomen.


Waar let ik op bij het corrigeren van teksten?

Als ik met jouw tekst aan de slag ga om deze te corrigeren dan kijk ik naar de volgende zaken:

 • Ik haal de taal- en spelfouten uit je tekst.
  • Een dt-foutje sluipt er snel in, maar ik haal deze er voor je uit.
 • Ik kijk naar de interpunctie.
  • Staan je komma’s op de juiste plek? Ben je geen punt vergeten en ook de dubbele spatie ontsnapt niet aan mijn oog.
 • Ik let op je grammatica
  • De honderden regels en duizend uitzonderingen daar op maken het Nederlands niet altijd even makkelijk. Geen zorgen, ook de grammatica neem ik mee in het corrigeren van de teksten
 • Doe soms een suggestie voor een andere woordkeuze.
  • Het gebeurt wel eens dat je vier keer hetzelfde woord in 2 zinnen gebruikt. Ik geef je dan een suggestie om deze herhaling te voorkomen.
 • En als een zin niet loopt, dan geef ik je een suggestie om de zin te herschrijven.
  • Er zijn zinnen die in jouw hoofd lopen als een trein, maar als een ander ze leest deze er in verdwaald. Daarom schrijf ik bijvoorbeeld van één lange zin, twee wat kortere goedlopende zinnen.

Teksten corrigeren: Dit is de meerwaarde!

Als je er voor kiest om je tekst te laten corrigeren dan mag je er van uit gaan dat jouw manuscript foutloos terug krijgt. Dit levert een voordeel op als je het indient bij een gevestigde uitgeverij, want fouten leiden af van de kern en zorgen voor een mindere geloofwaardigheid van jou als auteur. En wist je dat een redacteur misschien maar tien minuten tijd reserveert om een eerste sortering te maken? Dat stapje voor wil je toch graag hebben en daarom is het laten corrigeren van jouw teksten een absolute meerwaarde!


Overtuigd van de meerwaarde?

Goed zo! Het levert je zo veel meer op dan dat het je kost. En daarnaast bied ik je twee opties aan. Je kunt gaan voor de QUICK FIX of het FOUTEN MAKEN MAG-pakket. Voor meer informatie en de tarieven verwijs ik je graag naar mijn dienstenpagina over teksten corrigeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.